ApplicationsTechnology

MAN Energy Solutions investeert in metaalprinter met 12 lasers

SLM Solutions gaat NXG XII 600 AM systeem leveren aan Duits concern

MAN Energy Solutions investeert in het grootste AM-systeem van SLM Solutions, de NXG XII 600 met 12 lasers. Hiermee denkt het Duitse concern de volgende stap op het vlak van additive manufacturing te zetten en bestaande businesscases attractiever te maken. De nieuwe machine komt te staan in het MAN ES Additive Manufacturing Center in Oberhausen.


SLM Solutions heeft na de introductie van het AM-systeem met 12 lasers al een jaar geleden aangegeven ver te zijn in de onderhandelingen met een energieconcern. Dit keer wordt duidelijk dat het om een deal in eigen land, Duitsland, gaat. MAN Energy Solutions heeft additive manufacturing toepassingen al ontwikkeld, getest en geïmplementeerd. Daarvoor is een SLM 280 PS gebruikt. De vraag naar grotere componenten neemt echter toe.

Hogere productiviteit verbetert de bestaande businesscases

NXG
MAN Energy Solutions is al vele jaren bezig businesscases voor AM te ontwikkelen.

Nieuwe toepassingen en bestaande businesscases

“Enerzijds stelt deze machine ons in staat om grote componenten te produceren met economisch concurrerende AM-technologie. Anderzijds helpt ze om de bestaande AM business cases nog aantrekkelijker te maken. Dit sluit perfect aan bij onze businessdoelstellingen om innovatieve productietechnologieën verder te ontwikkelen”, zo zegt Anders Such, hoofd AM bij MAN Energy Solutions over de investering. Door de hogere productiviteit van de nieuwe machine, kan de toeleverancier serieproductie starten van AM-onderdelen voor zowel de energiecentrales, de scheepvaartindustrie en algemen industriële sectoren.

Lees ook dit: MAN Energy Solutions onderzoekt met Deense universiteit hoe het 3D printen van injectoren de scheepvaart kan vergroenen

Verkoop AM-systemen aan energiesector verdrievoudigt

De NXG XII 600 die de VW-dochter in gebruik neemt, is met name voor de veeleisende energiesector geschikt. De machine produceert hoog belaste componenten die voldoen aan de strikte eisen van de energiesector. Serieproductie is mogelijk doordat de machine een geautomatiseerd station heeft voor de toevoer van poeder én er een standalone ontpoederstation bij hoort. De investering die MAN Energy Solutions doet, past binnen de groei van additive manufacturing die het Duitse consultancybureau AMPower voor de energiemarkt voorspelt. AMPower verwacht dat de verkopen van 3D metaalprinters binnen drie jaar verdrievoudigen tot meer dan € 150 miljoen. De wereldwijde installed base van metaalprinters in de energiesector groeit in deze periode met 50% tot 1700 machines.

Back to top button