3D printmarktTechnology

3D Valley Conference: van AM-strategie tot technologie-ontwikkeling

Voor de vierde keer vindt dit in Aken de 3D Valley Conference plaats. De vele onderzoeksinstituten op het vlak van additive manufacturing die in Aken zijn gevestigd, presenteren zich de tweede dag. Op de eerste dag, woensdag 17 september, is er een uitgebreid lezingenprogramma met aandacht voor zowel AM-technologie als AM-strategie.

3D Valley Conference trapt af met twee keynote lezingen, waaronder die van Wilfried von Rath van MAN Energy Solutions (het vroegere MAN Diesel & Turbo). De fabrikant van zowel aandrijfsystemen voor schepen als energie-opslagsystemen, heeft het AM-proces geïntegreerd in de productie. Onderdelen voor de gasturbines worden tegenwoordig 3D geprint.

4e editie van AM-conferentie in Aken

Strategische aspecten van AM

Het gaat specifiek om de guide vane segmenten uit de turbines die als eerste goedgekeurd zijn voor serieproductie. MAN heeft twee jaar geleden €2,6 miljoen geïnvesteerd in het MAN Center for Additive Manufacturing. De belangrijkste redenen hiervoor zijn meer ontwerpvrijheid, kortere ontwikkelcycli, kortere doorlooptijden in de productie en on demand productie. Wilfried van Rath gaat in zijn keynotelezing met name in op de AM-strategie van het concern. Welke strategische redenen hebben een rol gespeeld bij de keuze te investeren in additive manufacturing?

Een van de segmenten die MAN 3D print.

3D metaalprinten én kunststof printen

In de plenaire sessie komen vervolgens onderwerpen aan bod zoals het gebruik van Scalmalloy door Airbus en een wetenschappelijke presentatie over de effecten van temperatuurcycli in DED-technologie. Daarna starten de tracks over respectievelijk 3D metaalprinten in de industrie (met sprekers van onder andere Trumpf, Desktop Metal en Fraunhofer ILT en anderen) en 3D printen met kunststoffen. Harry Dirrigl van Additive Industries en Lars Bertenbreiter van HP presenteren daarna in de plenaire middagsessie. Kristian Arntz van ACAM en Günter Bleimann-Gather van TEMA, de organisator van 3D Valley, sluiten de dag af. Aan het begin van 3D Valley wordt de Big Five Award uitgereikt aan een persoon die zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de AM-industrie.

Deelnemers kunnen op woensdag 18 september deelnemen aan een bezoek aan de onderzoeksinstellingen in Aken.

Meer informatie over 3D Valley inclusief het complete programma van 17 september vind je hier.

Back to top button