Applications

De verborgen kansen voor additive manufacturing

Terecht proberen de producenten van 3D metaalprinters en materialen eerst de de use cases met de hoogste toegevoegde waarde te ontwikkelen. Het aantal sectoren waar je deze momenteel vindt, is nog beperkt. Daaronder schuilen er echter tal van kansen in andere sectoren. De sectoren die buiten de top-15 van meest kansrijk voor AM vallen, vergen meer overredingskracht, maar het potentieel is hier wel echt groot.

 

Dat schrijft Flam3D directeur Kris Binon deze maand in de nieuwe editie van 3D Print magazine. “Bij de sectoren die buiten de top-15 vallen vinden we een aantal interessante cases. En die zijn, voor zover we weten, nog onvoldoende op de hoogte van de mogelijkheden van AM”, zegt hij.

Flam3D wijst op het potentieel van sectoren buiten de top-15 kansrijke sectoren voor AM

 

Methodiek om kansrijke sectoren te detecteren

Flam3D heeft vorig jaar de hand weten te leggen op een Italiaanse studie die meet in welke mate sectoren klaar zijn om met additive manufacturing aan de slag te gaan. Daaruit volgt ook voor de Benelux een top-15, waarin dan sectoren zitten zoals de lucht- en ruimtevaart, automotive en medische instrumenten.

 

Duizenden bedrijven kunnen in potentie van AM profiteren

Dat wil echter niet zeggen dat de technologie niet interessant is voor sectoren die net buiten deze toplijst vallen, betoogt Kris Binon in het artikel. Hij noemt concreet sectoren zoals de jachtenbouw, scheepsonderhoud, de bouw van muziekinstrumenten, sloten en scharnieren, taps and valves et cetera. Daarnaast is er nog een tussencategorie, waar vaak al honderden voorbeelden van 3D printen bekend zijn, maar waar de duizenden bedrijven in deze sectoren nog overtuigd moeten worden.

 

Flam3D

Wat moet de muziekinstrumentenindustrie met additive manufacturing? Een medewerker van Premium Aerotec heeft deze 3D geprinte trommel laten patenteren. Dankzij AM kan een uniek klankbeeld worden bereikt.

 

Eigen productieafdeling

“Het gaat dan om alle bedrijven met een eigen productieafdeling – ook het zware metaalwerk of machinebouw. Niet omdat we de as van een locomotief willen gaan printen, of een scheepsketting, maar wel omdat die bedrijven in hun productieomgeving vaak heel wat problemen kunnen verhelpen of productiviteit kunnen verbeteren”, schrijft Flam3D in het artikel. Daar liggen enorme kansen, want als die groep bedrijven de techniek eenmaal oppakt, kan de groei versnellen.

Het volledige artikel staat in september in 3D Print magazine. Abonnees krijgen dit komende week digitaal of per post. Meer informatie over de gehanteerde systematiek is verkrijgbaar bij Flam3D (info@flam3D.be)

Stealth
Urban Alps heeft een volledig nieuw, veilig concept voor een sleutel ontwikkeld die alleen met 3D printen gemaakt kan worden. De Stealth sleutels zijn inmiddels in productie.
Back to top button