MaterialsTechnology

Luidt het 3D printen van carbides een nieuw tijdperk in?

Het Zweedse VBN Components presenteert in de Additive Manufacturing Circle op de EMO Hannover 2019 de nieuwe legering Vibenite 480. Deze legering bestaat voor 65% uit hardmetaal en is geschikt voor EBM metaalprinttechnologie. In feite 3D printen de Zweden een materiaal met diamantachtige eigenschappen. Interessant is ook dat men met een EBM-machine twee legeringen in één product combineren.

VBN Components toont op EMO 3D printen van hardmetaal met EBM-technologie

Functionele componenten met hoge slijtvastheid

VBN Components zegt zelf het enige bedrijf ter wereld te zijn dat volledig functionele componenten in hardmetaal kan 3D printen met behulp van EBM-technologie. De Vibenite 480-legering bevat een extreem hoog hardmetaalgehalte: 65% carbiden. Deze carbiden zijn klein en goed gedispergeerd, zodat een hardere structuur kan worden bereikt in vergelijking met conventionele gesinterde carbiden. Het corrosiebestendige materiaal heeft een hardheid van 66 HRC, met een langdurige hittebestendigheid van 750 graden Celsius. Qua hardheid kan het nieuwe materiaal als een ruwe diamant worden gezien.

Ook impellers en tandwielen kunnen met de hardmetaallegering worden geprint.

Hybride carbide

Het nieuwe materiaal, dat de taaiheid van poeder-metallurgisch snelstaal (PM-HSS) combineert met de hittebestendigheid van carbiden, wordt ook wel hybride carbide genoemd. Toepassingen zijn er te over, onder andere het 3D printen van verspanende gereedschappen met complexe inwendige koelkanalen. Maar ook tandwielen en impellers laten zich volgens het Zweedse bedrijf hiermee heel goed additief vervaardigen. Bovendien maakt 3D printen het proces veel milieuvriendelijker dan conventionele methoden. Vibenite 480 is gebaseerd op een metaalpoeder wordt geproduceerd met behulp van gasatomisatie.

Vibenite Combo

Best of both worlds?

Twee materialen combineren in één werkstuk

Een andere innovatie van VBN Components is Vibenite Combo. Hierbij print men Vibenite 290 (een extreem slijtvast materiaal) op een schacht die gemaakt is van Vibenite 150 (en erg sterk materiaal, het sterkte staal in de wereld aldus het bedrijf), die al eerder 3D geprint is. Ook deze combinatie wordt in een EBM machine geprint. “Hierdoor kunnen we extreme hardheid in een deel van een product combineren met een hoge slijtageweerstand in het andere deel”, legt Ulrik Beste, CTO van VBN Components uit. “Tegelijkertijd houd je alle voordelen van additive manufacturing, zoals de integratie van koelkanalen of andere complexe structuren.”

Start van een nieuw tijdperk

Volgens Martin Nilsson, CEO of VBN Components, opent de kennis die het concern heeft opgedaan met het 3D printen van de hardmetaal legeringen heel nieuwe mogelijkheden, ook voor de ontwikkeling van andere poeders in dit segment. Ulrik Beste, een van de oprichters van VBN, zegt dat de Zweedse materiaalindustrie een nieuw hoofdstuk open slaat. “We beginnen een nieuw tijdperk.”

Op de EMO staat VBN Components in de Additive Manufacturing Circle in hal 9. Het Zweedse bedrijf is tevens genomineerd voor de TCT Award die op 25 september wordt uitgereikt.

Back to top button