Applications

Ford-medewerkers bestellen via app hun eigen 3D geprinte gereedschappen

3D printcentrum bij Ford fabriek in Keulen

Ford heeft in Keulen een Europees 3D printcentrum geopend. Hier zullen vooral gereedschappen en opspanmallen worden geprint, maar de 3D printers kunnen ook worden ingezet voor het 3D printen van onderdelen voor test- en aanloopseries. Bijzonder is dat elke Ford-medewerker via een app z’n eigen hulpmiddelen kan bestellen.


In het ontwikkelingscentrum van Ford in Merzenich (bij Keulen) wordt als sinds het begin van de jaren negentig 3D geprint. Ook in de VS heeft Ford al veel ervaring opgebouwd met 3D printen. In de fabriek in Valencia heeft een speciaal tem inmiddels 5.000 onderdelen aangepast voor 3D printen en in een online catalogus geplaatst. Deze tooling wordt op meerdere plaatsen in het assemblageproces ingezet.

Duizenden onderdelen voor nieuw elektrisch model al geprint

Bewuste keuze voor start-up mentaliteit

Ford zet nu de volgende stap op de locatie Keulen met het nieuwe printcentrum. Bijzonder is dat de autofabrikant de technologie laagdrempelig toegankelijk maakt voor alle Ford-medewerkers. Via een app kunnen ze een schets indienen van een assemblage gereedschappen die ze nodig hebben; of ze beschrijven wat ze nodig hebben. Zo is er bijvoorbeeld al een deurrandbeschermer gemaakt die momenteel op de lijn in de eindassemblage wordt getest en in de toekomst wellicht op andere stations kan worden gebruikt. Ook wordt een ergonomisch verbeterde montagehulp voor airbags getest. Er worden al onderdelen 3D-geprint voor de toekomstige productie van het eerste e-model “made in Cologne”, waarbij momenteel 1.800 botsbeschermers worden gebouwd voor het nieuwe deurtransportsysteem. Deze zorgen ervoor dat de deuren niet beschadigd raken tijdens het transport naar de lijn. “We streven naar een start-up aanpak met korte afstanden en weinig bureaucratie”, zegt Oliver Färber, die als plantmanager van de motorenfabriek ook verantwoordelijk is voor het 3D-printcentrum. “De door de medewerkers gevraagde onderdelen worden dan speciaal door het 3D-printteam ontworpen en kunnen daardoor zeer snel worden geproduceerd.” 

De grootste van de twaalf 3D printers bij Ford print onderdelen tot 2,4 bij 1,2 meter, 1 meter  hoog en een gewicht van 15 kilogram. Ford ziet 3D printen als een van de bouwstenen voor een digitale productie in het Industrie 4.0 tijdperk.

Duurzaamheid: recycling granulaat

Naast de flexibiliteit van 3D-printen van gepersonaliseerde gereedschappen en opspanmallen kan het bij kleine hoeveelheden ook tijd en geld besparen – tot 80 procent in vergelijking met het conventionele spuitgietproces. Er is ook een duurzaamheidsaspect; voor 3D-printen is aanzienlijk minder materiaal nodig en de materiaalafval dat tijdens het proces ontstaat, kan worden hergebruikt. Het Manufacturing and Materials team van het Ford Research and Innovation Center in Aken werkt momenteel aan een proefproject voor de recycling van granulaat voor 3D printen.

Reorganisatie in Europa

Ford Europe heeft afgelopen week een reorganisatie aangekondigd. In totaliteit wil Ford in Europa 3.800 arbeidsplaatsen afbouwen om de organisatie leaner te maken. Over twee jaar zullen al 2.800 banen zijn afgebouwd, waarvan het meren deel in Duitsland (2.300)) en het Verenigd Koninkrijk (1.300). Tegelijkertijd wordt er geïnvesteerd in de Europese fabrieken, vooral in die in Keulen, voor de productie va elektrische auto’s.

De grootste van de twaalf 3D printers bij Ford print onderdelen tot 2,4 bij 1,2 meter, 1 mete  hoog en een gewicht van 15 kilogram. Ford ziet 3D printen als een van de bouwstenen voor een digitale productie in het Industrie 4.0 tijdperk. De fabriek in Keulen gaat zich verder toeleggen op de bouw van elektrische auto’s.

Back to top button