Technology

Zo sluiten generative design en 3D printen aan op de circulaire economie

Hexagon president Paolo Guglielmini: 20% onderdelen reductie in chassis mogelijk

Generative design in combinatie met 3D printen kan zomaar leiden tot 20% reductie van onderdelen in een autochassis. Dat vereenvoudigt voor automobielfabrikanten de spare part business aanzienlijk. Gaat de automotive industrie die richting op? Paolo Guglielmini, President en CEO van Hexagon, sluit dat niet uit.


Vandaar dat Hexagon eind vorig jaar een belang heeft genomen in Divergent 3D, de Amerikaanse scale-up die bezig is met de ontwikkeling van een super car concept maar ook al ontwikkelt voor andere auto’s. Guglielmini deed zijn uitspraken onlangs op het AWK’23 in Aken. Half juni presenteert hij zijn visie op decarbonisatie in de maakindustrie tijdens HxGN Live Global.

Kopie van de echte wereld is het begin van een verbetercyclus

Hexagon president Paolo Guglielmini tijdens zijn presentatie op het AWK’23.

Auto-industrie schuift op richting 3D printen

Paolo Guglielmini, die vorig jaar de leiding over Hexagon heeft overgenomen, was op het AWK’23 een van de keynotesprekers. Hij ziet de transport- en automotive-industrie opschuiven richting 3D printen. De concepten waar Divergent 3D, waarin Hexagon eind verleden jaar een belang heeft genomen, aan werkt zijn in zijn ogen om meerdere redenen interessant. Materiaalbesparing is er daar een van. Maar door veel onderdelen te integreren in een 3D geprint chassisonderdeel, reduceert de scale up eveneens productiekosten en de kosten van het aanhouden van reserve onderdelen. Het eerste – lagere productiekosten – zou in de toekomst nog verder kunnen gaan. “Ze werken aan een model voor autonome productie. Hun generative design tool kan uiteindelijk een operating system worden voor de productie van de toekomst.”

Lagere CAPEX en kortere time to market

Op de vraag of additive manufacturing wel zo duurzaam is vanwege het energieverbruik reageerde Guglielmini met de opmerking dat je energieverbruik holistisch moet bekijken. “Wij denken dat je in het totale proces minder energie verbruikt omdat je minder assemblagecellen nodig hebt.” Dit drukt bovendien de CAPEX in een onderneming en zorgt voor een kortere time to market, twee niet onbelangrijke voordelen meent de president van Hexagon.

Zo ziet het chassis van de supercar van Divergent 3D eruit.

Groei uit decarbonisatie

Hexagon is een van de bedrijven die een belangrijk deel van de groei komende jaren gaat halen uit de decarbonisatie van de samenleving, inclusief de industrie. Digitalisering en dan met name de digital twin zijn hiervoor de oplossing, aldus Paolo Guglielmini. “Wij proberen een digitale kopie te maken van de echte wereld. Dat is het begin van de verbetercyclus.” Het probleem is namelijk dat slechts een klein deel van de assets in de echte wereld gedigitaliseerd is, een percentage dat overigens sterk verschilt per bedrijfstak. Waar het volgens hem echt op aankomt, is data te delen over fabrieken en hele supply chains om feedback te krijgen als input voor de volgende designcyclus. “Kwaliteitsmanagement over toeleveranciers en fabrieken heen.”

Ecodesign zal eveneens bijdragen aan decarbonisatie. De uitdaging is volgens de Hexagon topman hoe je voldoende data over de carbon footprint van producten naar de designsoftware kunt brengen.

Meer informatie over HxGN Live Global vind je hier

Back to top button