ApplicationsTechnology

BMW 3D print wekelijks duizenden gietkernen voor aluminium gieterij

ICP: geautomatiseerd gietkernen 3D printen

Tijdens de laatste editie van gieterijbeurs GIFA lieten Voxeljet en Loramendi zien hoe je het 3D printen van gietkernen automatiseert. Inmiddels heeft BMW in Landshut het systeem in gebruik genomen voor het geautomatiseerd 3D printen van de kernen voor het gieten van cilinderkoppen.


De kern van het systeem van Loramendi is dat de verschillende stappen in het printproces vergaand geautomatiseerd zijn. De stappen na het printen en tussen de verschillende nabewerkingsstappen in, verlopen in de nieuwe lijn geautomatiseerd. Het transport van de buildbox met daarin de 3D geprinte gietkernen gebeurt met een AGV.

Volledig geautomatiseerde lijn voor 3D zandprinten

Voxeljet ICP
De ICP-lijn zoals die enkele jaren geleden op GIFA als concept werd gepresenteerd is inmiddels in gebruik bij BMW.

Reductie brandstofverbruik
BMW heeft voor 3D printen gekozen omdat de technologie designvrijheid biedt. Hierdoor hebben de ingenieurs de motoren kunnen optimaliseren om zo het brandstofverbruik te verminderen. Daarnaast is de autofabrikant nu flexibeler in de productie, ook om verdere innovaties door te voeren. Op de Voxeljet 3D printers wordt geprint met een anorganisch materiaal. Hierdoor is het gietproces vrijwel emissievrij, voor BMW een belangrijk gegeven. De gieterij voor lichte metalen is in 2021 begonnen met het betrekken van aluminium dat met zonne-energie is geproduceerd. De aldus geleverde tienduizenden tonnen aluminium uit zonne-energie voorzien in meer dan een derde van de jaarlijkse behoefte van de lichtmetaalgieterij in Landshut.

Duizenden kernen per week
Samen met een ontwikkelingsteam van BMW hebben Voxeljet en Loramendi in Landshut de lijn geoptimaliseerd onder de merknaam ICP (Industriaization of Core Printing. Inmiddels draait de ICP-lijn bij BMW volop. Per week worden meerdere duizenden gietkernen geprint voor de productie van de nieuwste generatie verbrandingsmotoren van BMW.

Loramendi presenteert deze oplossing in juni tijdens GIFA in Düsseldorf. Deze gieterijbeurs vindt van 12-16 juni plaats in de Messe Düsseldorf. Tegelijkertijd zijn dan in Düsseldorf de beurzen Newcast, Metec en Thermprocess met in totaal meer dan 2000 exposanten.

Back to top button