3D printmarktTechnology

Amerikaanse gieterij TEI koopt tweede Voxeljet grootste zandprinter

Kortere doorlooptijd doorslaggevend voor gieterij

Tooling & Equipment International (TEI), een gieterijen in de VS, investeert in een tweede Voxeljet VX4000 zandprinter. Dit is een van de grootste 3D zandprinters voor gietkernen en mallen die de Duitse fabrikant bouwt. De meerwaarde voor de gieterij zit volgens TEI met name in het verkorten van doorlooptijden.


De kortere doorlooptijden in de productie van zandkernen en -vormen komt mede door het grote volume dat de Voxeljet VX4000 kan printen: 4 bij 2 bij 1 meter. TEI kan dit volume gebruiken voor grote zandkernen of -mallen of voor meerdere kleine die in één keer worden geprint. Het is de tweede VX4000 die de gieterij koopt. Deze komt in de fabriek in Livonia in Michigan te staan, een aluminium gieterij.

Voxeljet VX4000 is een grote zandprinter met bereik van 4 meter in X-richting

De cabine met daarin de zandprinter bij het Amerikaanse TEI.

Tooling overbodig dankzij zandprinten

“In onze fabriek bieden we de volledige workflow aan, van printen tot gieten tot warmtebehandeling en machinale bewerking”, zegt Oliver Johnson, president van TEI. “Met de tweede VX4000 in huis kunnen we verder inspelen op de voordelen die 3D-zandprinten te bieden heeft voor metaalgieten. Door het overbodig maken van tooling en dankzij het grote bouwvolume van de 3D-printer kunnen we de levertijden drastisch verkorten.” Dat levert de klanten uit zowel de automobiel als luchtvaartindustrie voordelen op. “Bovendien kunnen we onderdelen produceren die niet op conventionele wijze kunnen worden gemaakt, zoals lichtgewicht onderdelen en onderdelen met geoptimaliseerde topologie.”

Goed genoeg voor de hoogste eisen

De Amerikaanse onderneming is een verticaal geïntegreerde toeleverancier van gietstukken en levert zowel prototypes, voorserie-modellen alsook serieproducten. Het heeft alle disciplines vanaf engineering tot en met nabewerking in huis. TEI heeft de voordelen van 3D zandprinten al snel erkend en is na de installatie van de eerste machine overtuigd van de mogelijkheden die de technologie biedt om kortere doorlooptijden te realiseren. Als het gaat om gietstukken voor industrieën met zeer hoge normen, zoals de lucht- en ruimtevaart of de automobielindustrie, is de VX4000 het perfecte gereedschap om te voldoen aan de eisen voor dimensionale stabiliteit en nauwkeurigheid en toch in staat te zijn om de benodigde onderdelen zo snel mogelijk te produceren”, zegt Michael Dougherty, Managing Director bij Voxeljet America Inc, de Amerikaanse vestiging van het Duitse bedrijf.

Back to top button