
3D Systems: doorbraak bij 3D printen voor weefsel regeneratie voor borstreconstructie
Focus ligt op inzet bij borstreconstructie na borstkanker
3D Systems meldt een doorbraak in het 3D printen van scaffolds voor het regenereren van onder andere  vetweefsel. Dit kan een uitkomst zijn bij borstreconstructie bij vrouwen met borstkanker. Daarom start 3D Systems het Regenerative Tissue Program. Binnen dit programma kunnen chirurgen samenwerken met engineers van 3D System om patiëntspecifieke scaffolds te ontwikkelen.
3D Systems schrijft de doorbraak toe aan de combinatie van hoge resolutie 3D bioprintingtechnologie, biocompatibele 3D-printmaterialen en geavanceerde 3D modelleertechnologie. Hierdoor is het mogelijk om met cellen afkomstig van patiënten doorbloed, patiëntspecifiek levend menselijk weefsel te regeneren.
Tussenstap naar 3D printen voor menselijke organen

Ingrijpende impact op de zorg
Dit resulteert in een regeneratief scaffold dat de anatomie en fysiologie van de patiënt nabootst en bijdraagt tot betere chirurgische resultaten. “Het bereikte innovatiepeil stelt ons in staat een ongeëvenaard niveau van complexiteit en precisie te leveren”, aldus Jeffrey Graves, president en CEO van 3D Systems. Het Amerikaanse bedrijf zet grote stappen richting het 3D printen voor menselijke organen, zoals long, lever en nier. De stap die het nu zet is richting de ontwikkeling van patiëntspecifieke menselijke weefsels. “Die kunnen de manier waarop patiëntenzorg wordt verleend ingrijpend veranderen.”
Alternatief voor borstreconstructies
In het programma wordt de chirurgische planningsoftware van 3D Systems ingezet om de patiëntspecifieke scaffolds te ontwerpen. De afgelopen tien jaar heeft concern met deze software en de 3D printtechnologie voor meer dan 150.000 patiëntspecifieke cases oplossingen ontwikkeld. Ook heeft het meer dan 2 miljoen implantaten en instrumenten geprint voor CE en FDA-goedgekeurde devices. De eerste doelgroep waar het programma zich op richt, is vrouwen die na behandeld te zijn voor borstkanker een borstreconstructie ondergaan. De twee huidige behandelingen zijn een borstimplantaat plaatsen of het gebruik van autoloog weefsel, afkomstig van weefsel van de vrouw zelf. Beide zijn gevoelig voor postoperatieve complicaties en vereisen vaak aanvullende procedures. Het 3D printen van een scaffold met eigen vetcellen van de patiënt voorkomt dit.
Proof of concept
Het voorbije jaar heeft 3D Systems onderzoek gedaan naar de ontwikkeling van een platform voor weefselregeneratie. Dit omvat de voltooiing van meerdere grote dierstudies die een proof-of-concept aantonen voor bio-integratieve scaffolds voor de regeneratie van vetweefsel. In het bijzonder onderzoekt het bedrijf een methode om nieuwe bloedvaten te laten groeien. Bovendien hebben de onderzoeken aangetoond dat een scaffold dat verbonden is met het bloedvatenstelsel een directe vasculaire verbinding kan aangaan. De scaffolds worden op menselijke schaal vervaardigd uit een familie van biocompatibele materialen met afstembare materiaaleigenschappen, die volgens het bedrijf in staat zullen zijn om weefselreconstructies op borstgrootte aan te pakken en te personaliseren.