Technology

3D Systems gaat dp polar technologie integreren in AM-systemen

Producten bewegen op roterende schijf onder stationaire printkoppen

3D Systems neemt het Duitse dp polar over. Deze startup heeft een technologie ontwikkeld om op industriële schaal te gaan 3D printen, additive mass manufacturing. In plaats van een beweegbare printkop beweegt bij de AMpolar i1 het product onder stationaire koppen. 3D Systems wil dit concept in de verschillende platformen integreren om daarmee massaproductie met additive manufacturing te faciliteren.


Dp polar heeft een concept uitgewerkt voor continu printen. Centraal staat een groot, in segmenten verdeeld printplatform dat roteert, onder de stationaire printkop(pen) door. Traditionele printers werken met een Cartesisch coördinatenstelsel waarbij de printkop sequentieel van punt naar punt beweegt tijdens het 3D printen. Met dp polar’s technologie en gepatenteerde polaire coördinatencontrole, blijven de printkoppen stationair boven het roterende platform, waardoor een continu printproces ontstaat. Deze aanpak versnelt niet alleen het printproces aanzienlijk, maar minimaliseert ook de slijtage en trillingen die optreden bij de traditionele printkopbewegingen.

Dp polar oprichter: dit wordt de stap naar massaproductie met additive manufacturing


Meerdere materialen en inlegdelen

Een tweede voordeel is dat er meerdere materialen en of meerdere printtechnieken gecombineerd kunnen worden in één setup van de machine. Het is zelfs mogelijk om pick and place robots te integreren, die elektronica of andere componenten in het onderdeel plaatsen waarna verder wordt geprint. Het proces hoeft hier in principe niet voor ter stoppen.

Hoog volume productie

Jeffrey Graves, CEO en president van 3D Systems, bestempelt de overname als de volgende stap om de kritische punten in het 3D printproces aan te pakken. “dp polar heeft een zeer uniek systeem ontworpen dat echte hoog-volume productie biedt. De mogelijkheid om een breed scala aan materialen te printen, naast het modulaire ontwerp van de printer dat meerdere processen in één high-speed platform mogelijk maakt, verhoogt niet alleen de productiviteit met ordes van grootte, maar verlaagt ook de total cost of ownership.” Jeffrey Graves spreekt over een  verschuiving in de productie van hoogwaardige onderdelen voor uiteenlopende markten in zowel de industrie als de gezondheidszorg nu 3D Systems de Duitse technologie gaat combineren met de verschillende polymeer printtechnieken uit eigen huis.

End-to-end 3D printsysteem

3D Systems zegt verder onder de indruk te zijn van de besturingsfilosofie en -technologie die dp polar heeft ontwikkeld. De rotatie van de schijf wordt continu aangepast aan de toepassing van dat moment. De 3D printer kan gekoppeld worden aan ERP systemen voor een echte end-to-end oplossing. Hans Marthea, CEO, CTO en oprichter van dp polar, reageert enthousiast op de overname. De combinatie van de beide technieken zal volgens hem voor het eerst echt massaproductie met additive manufacturing mogelijk maken.

Back to top button