3D printmarktMaterials

Stratasys neemt AM activiteiten van Covestro over

Nederlandse vestiging in Geleen blijft in stand

Stratasys neemt de additive manufacturing activiteiten van Covestro over. Hiermee komt ook de locatie in Geleen in handen van Stratasys. Het merendeel van de medewerkers zal op deze locatie blijven werken. Covestro heeft nog niet zo lang geleden zelf de AM activiteiten van DSM overgenomen als onderdeel van een grotere transactie. Het verkoopt deze activiteiten nu om nog meer te kunnen focussen op de eigen kernmarkten en zich efficiënter in de markt te positioneren.


Stratasys betaalt in eerste instantie ongeveer € 43 miljoen voor de AM-materialen activiteiten van Covestro. Daar kunnen nog kosten bijkomen voor voorraden en die voor bepaalde verplichtingen gaan er nog vanaf. Op langere termijn kan de koopsom fors oplopen als bepaalde resultaten worden bereikt. Stratasys betaalt dan additioneel tot € 37 miljoen voor de activiteiten die het van het Duitse concern overneemt.

“Innovatieve materialen brandstof voor additive manufacturing groei”

Vroegere DSM AM-activiteiten nu naar Stratasys

De pionnen op het AM-bord verschuiven razendsnel. In de zomer van 2020 kondigde DSM aan het 3D print materialenportfolio van Clariant over te nemen. Dat ging met name over engineering filamenten en pellets. Ook de know how op het vlak van ontwikkeling van poeders kwam hiermee in handen van DSM. Direct na de zomer tekenden DSM en Covestro een overeenkomst waarin bepaald werd dat de Resins & Functional Materials business van DSM overging naar Covestro. Daar hoorden ook de 3D printmaterialen bij. In april verleden jaar keurden de toezichthouders deze overname goed en kon Covestro Additive Manufacturing officieel als business unit starten. Nu komen deze activiteiten in handen van Stratasys. Dit is inclusief de R&D faciliteiten en activiteiten, wereldwijde ontwikkeling, de sales teams in Europa, VS en China, zo’n 60 materialen en een uitgebreid patentportfolio.

Materialen brandstof voor AM

“Innovatieve materialen zijn de brandstof voor additive manufacturing en vertalen zich direct in de mogelijkheid om nieuwe toepassingen te creëren voor 3D printen, met name bij de productie van eindgebruiksonderdelen zoals tandheelkundige aligners en auto-onderdelen”, zegt Stratasys CEO Dr. Yoav Zeif in een toelichting op deze acquisitie. Covestro is al langere tijd een van de belangrijke partners van Stratasys, onder meer voor de ontwikkeling van poeders voor de SAF H 350 printer en de resins voor de Origin One systemen. Yoav Zeif ziet in de overname de kans om ontwikkelingen te versnellen. Hij wil met Stratasys het meest complete 3D printportfolio aanbieden. Deze overname sluit aan op die strategie. Stratasys krijgt hiermee materialen voor stereolithografie, DLP en poederprinten in handen.

Groeiende maar concurrentiële markt

Covestro CFO Thomas Toepfer zegt dat additive manufacturing een groeiende markt is, maar ook een zeer concurrentiële. “Wij zijn ervan overtuigd dat Stratasys de optimale voorwaarden biedt om de verdere groei van onze voormalige Additive Manufacturing Business op dit gebied te ondersteunen.”

De transactie moet nog worden goedgekeurd door de toezichthouders en zal naar verwachting in het eerste kwartaal van 2023 worden afgerond.

Stratasys dealer Seido Systems demonstreert vanaf 30 augustus het 3D printportfolio met een groot aantal industriële materialen op de TechniShow in Utrecht.

Covestro
Covestro levert onder andere de resins voor de SLA printer Neo800 van Stratasys
Back to top button