3D printmarkt

Stratasys doet nieuwe overname: RPS Neo groot formaat SLA-printers

Met de overname van het Britse RP Support verstevigt opnieuw Stratasys de positie, nadat het eind vorig jaar al Origin heeft gekocht. Dit keer gaat het om een relatief kleine speler, die groot formaat stereolithografie aanbiedt onder de naam Neo. Het Britse F1 team Williams Racing is een van de klanten van RPS.


800 bij 800 bij 600 mm: zo groot kun je met de RPS Neo800 SLA-printer printen. Dat gebeurt nauwkeurig, gedetailleerd en met slechts minimale afwijkingen in de maatvoering, zegt RP Support. “We hebben de Neo lijn ontwikkeld om de lat voor de volgende large frame industriële SLA-3D-printers hoger te leggen”, zegt David Storey, directeur van RPS.

Niche markt waarin de RPS Neo opereert toch interessant voor Stratasys

SLA-markt goed voor $150 miljoen

Tot nog toe wordt SLA vooral gebruikt voor kleine componenten, waaronder veel tooling maar ook mallen voor verloren wasgieten, dentale producten en anatomische modellen. In de aankondiging van de overname schrijft Stratasys dat deze markt wereldwijd goed is voor $150 miljoen per jaar. De groei wordt volgens externe onderzoeksbureau geschat op zo’n 10 procent per jaar. Relatief kleine bedragen. Toch neemt Stratasys het Britse concern over.

Open resin strategie

“Nu bedrijven additive manufacturing versneld omarmen, willen wij onze wereldwijde klanten bedienen met het beste en meest uitgebreide 3D printportfolio”, zegt Stratasys CEO Yoav Zeif. De Neo-lijn 3D printers past in dat portfolio, omdat volgens hem de technologie voor groot formaat SLA-printen beter is dan die van concurrenten. Dat is te danken, aldus de Stratasys topman, aan de open hars strategie van RPS en de geringe mate van onderhoud die de machines vragen. De Neo 3D printer is inderdaad een open systeem, waarvoor je zelf het materiaal selecteert. Dat is dan nieuw voor Stratasys. Yoav Zeif haalt dezelfde motieven aan als eind vorig jaar bij de koop van Origin. Via de verkoopkanalen die Stratasys wereldwijd heeft, kan RPS de Neo-lijn veel sneller vermarkten, zeker in combinatie met de GrabCad software. Stratasys wil GrabCad printflow software integreren in toekomstige versies van de Titaniumbesturing van de Neo 800.

https://youtu.be/r3U2vP_E-PI
Deze video van RPS geeft een aardig beeld van de SLA printer die het ontwikkeld heeft.

Williams F1 team

Een van de klanten die de Britse SLA-printer al in gebruik heeft, is Williams Racing, het F1 team. Tijdens de afgelopen kerstdagen hebben de Neo 800 printers meerdere dagen onbemand een groot aantal onderdelen geprint. Het F1 team heeft deze gebruikt voor het testen van de aerodynamica van de nieuwe printer.

1 maart presenteert Stratasys de Q4 cijfers en komt het met een toelichting op de ontwikkelingen.

Back to top button