3D printmarkt

Stratasys koopt Origin voor positie in snelgroeiende DLP-markt

Stratasys koopt startup Origin voor maximaal $100 miljoen in cash zowel als aandelen, afhankelijk van hoe de resultaten van de fabrikant van DLP-technologie zich ontwikkelen. Stratasys verwacht met de printtechnologie van Origin binnen vijf jaar jaarlijks $200 miljoen extra omzet te genereren. Origin’s printtechnologie is gebaseerd op fotopolymerisatie.


Geeft Stratasys het startschot voor een overnamegolf in de additive manufacturing industrie? Na een jaar waarin de resultaten van veel spelers in de hogere prijssegmenten van de AM-industrie onder druk staat door achterblijvende investeringen van bedrijven, moeten de directies gaan bewegen. Stratasys doet dit met de overname van Origin, dat een geavanceerde DLP technologie aanbiedt en onder andere partners is van BASF, Henkel en DSM. De Origin One printer onderscheidt zich door een closed loop besturing voor een precisie beheersing van de belangrijkste parameters in het printproces.

DLP-technologie van startup moet Stratasys $200 miljoen extra omzet per jaar gaan opleveren

Marktleidersrol Stratasys in polymeren

Fotopolymerisatie is voor Stratasys een nieuwe technologie. Yoav Zeif, CEO van Stratasys, ziet de overname van Origin samen met de plannen om een eigen poederbed fusion printer op de markt te brengen, als een belangrijke stap om een leidende rol te spelen in additive manufacturing met polymeren. Hiermee creëert Stratasys een volledig digitale additieve waardeketen, ontworpen voor integratie van Industrie 4.0 concepten. Yoav Zeif: “Onze klanten zoeken additive manufacturing oplossingen die het gebruik van industriële harsen voor massaproductie van onderdelen met proces- en kwaliteitscontrole mogelijk maken.” Deze visie wordt gedeeld door BASF 3D Printing Solutions, dat denkt dat samen met Stratasys de bredere maakindustrie aangesproken kan worden.

Fotopolymerisatie een van de snelgroeiende AM-segmenten

Hij rekent vooral op een snelle uitrol van de technologie voor productietoepassingen die bedrijven in huis willen maken en niet uitbesteden. Denk hierbij aan tooling maar ook functionele onderdelen voor de medische- en defensie-industrie, dentale bedrijven en fabrikanten van consumentenproducten. Origin heeft mede door de samenwerking met partijen zoals Henkel en DSM een breed portfolio aan materialen voor de P3 technologie (Programmable PhotoPolymerization) zoals de fabrikant de DLP technologie noemt. Interne marktonderzoeken door Stratasys voorspellen dat de markt voor kunststof hars gebaseerde AM systemen tot 2025 jaarlijks met 20% zal groeien. Daarmee is dit segment een sterke groeier in de totale 3D printmarkt voor kunststoffen, die in vijf jaar kan uitgroeien naar $25 miljard. Toepassingen in de maakindustrie hebben het grootste potentieel.

Origin P3
Een van de met Somos hars van DSM op de Origin geprinte onderdelen.

ECCO blijft klant

Een van de grootste klanten van Origin is schoenenfabrikant Ecco, dat de printtechnologie gebruikt om direct eindproducten mee te produceren. Ecco heeft al toegezegd door te gaan met de samenwerking, die exclusief is voor de schoenenindustrie. In de afgelopen maanden heeft Origin onder andere honderdduizenden klinisch gevalideerde swabs voor covid-19 testen geprint. Origin co-founder en CEO Christopher Prucha zegt dat de overname door Stratasys de startup de kans biedt om het marktbereik significant te vergroten. “We kunnen onze P3 technologie aan een veel groter publiek aanbieden.”

Stratasys betaalt in eerste instantie $ 60 miljoen (waarvan $6 miljoen pas wordt uitgekeerd als de oprichters minimaal nog drie jaar verbonden blijven) en $40 miljoen afhankelijk van de financiële resultaten in de komende drie jaren. Ongeveer $32 miljoen cash hoeft pas betaald te worden aan het eind van deze periode. Tegen het midden van 2021 verwacht Stratasys de Origin technologie wereldwijd te lanceren via de eigen organisatie.

In de Benelux is Seido-Systems de dealer voor Stratasys

Back to top button