Top story

Koersen AM-bedrijven schieten omhoog: wat zien beleggers?

Beurskoersen 3D printbedrijven soms verzesvoudigd

Wie behalve de 3D printers ook de financiële markten in de gaten houdt, is het waarschijnlijk al opgevallen. Investeerders hebben al een jaar lang veel trek in AM-printbedrijven. De 3D printbedrijven doen het uitstekend op Wallstreet. Vorige week haalde Voxeljet nog 12 miljoen dollar op. Wat zien beleggers in de AM-markt?


Eigenlijk zit er al sinds de eerste lockdowns in de Westerse wereld, bijna een jaar geleden, muziek in de 3D printmarkt. De koers van een speciale 3D Printing ETF (PRNT) is sindsdien verdrievoudigd. Alleen al dit jaar is het koersrenrendement dik boven de 50%. Dit jaar is vooral muziek in de aandelenhandel gekomen sinds de aankondiging van Desktop Metal om met een omgekeerde overname naar de New York Stock Exchange te gaan. De koers is al fors opgelopen en oprichter Ric Fullop gebruikt de interesse van beleggers als hefboom om het marktaandeel uit te breiden, zoals met de overname van EnvisionTec. ARK, dat achter deze ETF zit, voorspelt dat de 3D printmarkt tot 2025 jaarlijks 60% gaat groeien tot een $120 miljard grote markt over vier jaar.

Zit de omslag naar serierproductie met 3D printen er aan te komen?

ExOne, dat vorige week nog een desktop metaalprinter aankondigde in samenwerking met Rapidia, doet het zeer goed op de aandelenmarkten. In een jaar tijd is de beurskoers meer dan verzesvoudigd.

Extra miljoenen voor Voxeljet

Meerdere bedrijven grijpen de kans aan om in deze markt extra geld op te halen. Voxeljet maakte vorige week bekend dat het overeenstemming heeft bereikt met institutionele investeerders die een deel van de extra ADR’s (synthetische aandelen) die enkele weken geleden werden aangekondigd, afnemen. Dat levert het Duitse bedrijf meteen $12 miljoen extra cash op. De transactie moet 19 februari z’n beslag krijgen op de beurs van New York. De cijfers die Voxeljet eerder bekend maakte over de eerste drie kwartalen van 2020, laten een sterke groei van de orderbacklog zien. Midden dit jaar verwacht het de eerste omzet te genereren met de nieuwe VJet X, de snelle industriële 3D printer voor zandkernen voor metaalgieten. De eerste machines zijn al sinds 2018 in gebruik bij een Duitse automobielfabrikant en deze heeft onlangs een vervolgorder geplaatst.

Wij zijn klaar voor stap naar industrialisering, de markt is net zo goed klaar

Sam O’Leary SLM Solutions

Optie op grote bestelling bij SLM Solutions

Ook SLM Solutions is in trek bij beleggers. De fabrikant van industriële metaalprinters is qua koersrendement met bijna de helft (net geen 47%) gestegen dit jaar. Dat komt onder andere doordat het recent aankondigde dat een grote Europese OEM’er de intentie heeft vijf NXG XII 600 systemen te willen kopen. Dit is het nieuwe metaalprintsysteem met 12 lasers dat SLM Solutions vorig jaar tijdens de digitale editie van Formnext presenteerde. Het gaat weliswaar om Memory of Understanding (MoU), de klant heeft wel de productieslots gereserveerd en krijgt als de order doorgaat de eerste systemen in 2022 geleverd. “Deze MoU onderstreept niet alleen dat we klaar zijn voor de stap naar industrialisering van metaal additive manufacturing, maar dat de markt er net zo goed klaar voor is”, zei Sam O’Leary, de nieuwe CEO van SLM Solutions. Hij is eind januari Meddah Hadjar opgevolgd die om persoonlijke redenen zijn contract niet verlengd heeft. Vandaag, 15 februari, meldt de Duitse fabrikant een omzetgroei over 2020 die in de buurt van de 24% zal uitkomen. Het EBITDA verlies zal tond de €15 miljoen uitkomen. Voor 2021 rekent het management op minstens 15% groei. Dirk Ackermann, CFO: “Vergeleken met de eerste helft van 2020 is onze orderintake in de tweede helft van het jaar meer dan verdubbeld.” Hij zegt verder dat klanten door covid19 nog steeds terughoudend zijn met het plaatsen van orders, maar veel klanten kunnen dankzij additive manufacturing beter omgaan met supply chain problemen. In de tweede helft van dit jaar rekent Ackermann op een normalisatie van het economisch klimaat.

Ook de AM-pioniers doen het goed

Ook de koers van 3D Systems is dit jaar explosief gestegen (356%). Niet alleen de verrassend goede voorlopige Q4 resultaten hebben daaraan bijgedragen. Twee weken geleden kwam daar nog het nieuws bij dat 3D Systems gaat samenwerken met United Therapeutics, onder andere actief in orgaanproductie en transplantaties. Chuck Hull, oprichter van 3D Systems en CTO, zei toen dat bioprinting en regeneratieve medicijnen op een punt in hun ontwikkeling zijn gekomen dat ze samen met het 3D printen met hydrogels een perfecte combinatie vormen. De beide bedrijven hebben veel vooruitgang geboekt. Met het Print to Perfusion proces kan 3D Systems hoge-resolutie scaffolds printen die kunnen worden doorbloed met levende cellen om weefsels te creëren.

De melding dat 3D Systems een belangrijke doorbraak heeft bereikt bij bioprinting heeft de fantasie van veel beleggers geprikkeld.

Op weg om de Amazon voor de industrie te worden

Stratasys doet het eveneens goed op de beurs. De grondlegger van de 3D printindustrie heeft de afgelopen tijd regelmatig van zich doen horen, onder andere met de overname van Origin en de lancering van een goedkopere versie van de J-serie multimaterialen 3D printer. Stratasys CEO Yoaf Zeiv maakte onlangs de vergelijking tussen 3D printbedrijven en Amazon. De 3D printindustrie moet de Amazon voor de industrie worden: on demand printen en leveren.

Materialise: sterke koersstijging

Tot slot Materialise: in een jaar tijd is de koers opgelopen van net geen $20 per aandeel naar ruim $77. Het laatste nieuws van Materialise dateert al van enkele maanden geleden, toen het Belgische AM bedrijf enkele nieuwe ontwikkelingen aankondigde, onder andere om het probleem van materiaalverspilling bij SLS printen te verminderen. Daarnaast is Materialise recent in het nieuws gekomen bij de spectaculaire dubbele hand- en aangezichtstransplantatie in de VS.

Vanaf deze week komen de AM-bedrijven met hun resultaten over het 4e kwartaal en heel 2020 naar buiten. Dan zal blijken of de beleggers het goed hebben gezien en 3D printen echt vertrokken is voor de lang beloofde groei. Want er zijn ook critici onder aandelenanalisten, die zeggen dat je weliswaar kunt blijven herhalen dat 3D printen de manier van de toekomst is, maar dat investeerders dat liever vroeger dan later willen terugzien in omzet- en winstgroei.

Back to top button