ApplicationsTechnology

Voxeljet 3D printlijn produceert elke vijf minuten een gietkern

Voxeljet heeft samen met ASK Chemicals en Loramendi & Aurrenak op de gieterijbeurs GIFA de volautomatische 3D printlijn voor zandkernen gepresenteerd. Het is de eerste volautomatische 3D printlijn in de wereld, bedoeld voor series vanaf 50.000 stuks per jaar. Het hart is de Voxeljet VX 3100 X 3D printer. Afhankelijk van de afmetingen, produceert de lijn elke paar minuten een gietkern, klaar om ingezet te worden in het gietproces.

 

Industrialization of Core Printing (ICP), zo hebben de drie partners in dit project de technologie gedoopt. Voxeljet levert hiervoor een nieuwe printtechnologie voor de zandkernen, tot tien keer sneller dan de huidige zandprinters. ASK Chemicals heeft een speciale receptuur ontwikkeld voor het bindmiddel. En Loramendi is de machinebouwer uit de gietindustrie die de lijn automatiseert. Vanaf het voorbereiden van het zand , het 3D printen van de gietkernen tot en met het uitharden en overtollig zand verwijderen, gebeuren volledig geautomatiseerd.

Loramendi tilt 3D printen van gietkern naar serieproductie

 

Voxeljet ICP

Zo ziet de complete lijn eruit: van 3D zandprinter tot en met curing en uitpakken. Het transport gebeurt automatisch door AGV’s.

 

Dubbele printunits voor hoge snelheid

De Voxeljet VX1300 X is het hart van de 3D printlijn. De fabrikant past hierin een nieuw concept van de printunit toe. Op de printkop van de nieuwe machine zitten twee printunits, In een complete  beweging van de unit worden dus twee lagen geprint. “Hierdoor print de machine tot tien keer sneller dan de huidige zandkern printers”, zegt Francesco Roure, ICP teamleider bij Loramendi. “Dit is echt bedoeld voor serieproductie.” De box waarin geprint wordt, hoeft niet volledig gevuld te worden. De totale hoogte hangt af van de afmetingen van de zandkern.

 

AGV’s nemen transportfunctie over

Het transport van de printbox naar het droogstation, het uitpakstation en het curing station, gebeurt met AGV’s en wordt automatisch aangestuurd vanuit de besturing die Loramendi voor deze lijn ontwikkelde. Hierin zitten alle recepten voor de verschillende tussenstappen. Elk station zoekt voor de gietkern die wordt uitgepakt of uitgehard, zijn eigen recept. In de laatste stap zorgt een robot met vision voor het juist oppakken van de kern waarna deze in een trommel wordt gelegd om de laatste zandkorrels te verwijderen.

 

Serieproductie vanaf 50.000 zandkernen per jaar

“Voor deze lijn zoeken we toepassingen waarbij minstens 50.000 zandkernen per jaar geproduceerd worden”, zo schetst Franceso Roure de markt voor de nieuwe lijn. Loramendi gaat deze vermarkten. Qua snelheid wint de lijn het niet van de kernschietmachines. “Maar je spaart wel het gereedschap uit, dat niet meer nodig is. En je hebt de geometrievrijheid van het 3D printen.” De projectleider ziet de lijn dan ook als een aanvulling op de kernschietmachines bij klanten.


Back to top button