3D printmarkt

Ook Markforged krijgt een beursnotering

Waardering 3D printerfabrikant $2,1 miljard

Ook Markforged gaat naar de beurs. Eveneens via een omgekeerde overname. De financiële transactie waardeert de 3D printerfabrikant op een waarde van $2,1 miljard, terwijl de omzet $ 70 miljoen bedraagt. Markforged krijgt door de beursnotering meteen $ 400 miljoen extra in kas, mede doordat bestaande aandeelhouders hun belang uitbreiden.


Beleggers, die dit jaar toch al verliefd zijn op 3D print aandelen, krijgen er een nieuw aandeel bij om in te investeren. Markforged fuseert met One, een speciaal beleggingsvehikel dat aan de beurs in New York genoteerd staat. Deze financiële holding is opgericht door Kevin Hartz, co-founder en bestuursvoorzitter van Eventbrite.

Vroege belegger in Uber en Airbnb stapt in printerfabrikant

De Markforged stand tijdens Formnext 2019.

Harz is een belegger met een goede neus voor de kansrijke startups in de digitale economie. Hij investeerde eerder al in PayPal, Airbnb, Uber en Pinterest. Via een gemeenschappelijke vriend is hij bij Greg Mark, oprichter en bestuursvoorzitter van Markforged, geïntroduceerd. “Er is een herkenbaar patroon dat ik door de jaren heen heb ontdekt in succesvolle startups”, zegt Kevin Hartz in een interview tegen het Amerikaanse blad Forbes. Dat zijn de bedrijven met een heel sterk team, duidelijke concurrentievoordelen en een groot marktpotentieel. “Bij Markforged heb ik alles kunnen afvinken.” De serie-investeerder zegt in de officiële aankondiging van de deal dat de 3D printerfabrikant in de goede positie zit om sterk te profiteren van de versnelling in de digitalisering. “Toen we One lanceerden, was het doel samen te werken met een bedrijf met uitzonderlijke oprichters, visionairs en mensen die een andere aanpak kiezen in een grote en groeiende markt.”

Omzetgroei vertienvoudigen

Markforged heeft afgelopen jaar ondanks de coronapandemie de omzet zien groeien, meldt het bedrijf. Tot ongeveer $ 70 miljoen, met een bruto marge van 55 procent. De 3D printers staan inmiddels in meer dan 10.000 bedrijven in meer dan 70 landen en worden in de volledige waardeketen van producten ingezet. Het management verwacht te kunnen profiteren van de groei van de AM-markt, die het zelf inschat op een omvang van $18 miljard dit jaar tot 118 miljard in 2029. Shar Terem, sinds eind vorig jaar de CEO, zegt dat de transactie de onderneming de kans biedt om het momentum uit te bouwen. Er komt nu genoeg geld in kas om de productinnovatie te versnellen en het aantal marktsegmenten waarin Markforged actief is, uit te breiden. In de informatie voor de Amerikaanse beurswaakhond SEC zegt de onderneming tegen 2025 een omzet van $700 miljoen te halen. Dan zouden zo’n 76.000 Markforged printers operationeel moeten zijn.

Lagere waardering dan Desktop Metal

Door het samengaan met One, krijgt Markforged $425 miljoen bruto in kas. Daarvan komt $215 miljoen van One, de rest doordat een aantal investeerders tegen $10 per aandeel nog eens $210 miljoen investeren. Hieronder zijn M12, het venture fonds van Microsoft, en Porsche Automobil Holding, beide bestaande aandeelhouders. De huidige aandeelhouders zullen ongeveer 78 procent van de aandelen in hun bezit houden. Tegen de koers van $10 per aandeel heeft Markforged een koerswinstverhouding van 13,6, tegenover Desktop Metal dat momenteel op 29,7 keer de winst gewaardeerd wordt.

Back to top button