3D printmarkt

Keuze investeerders staat brede acceptatie AM in de weg

AMT analyseert investeringsmarkt in aanloop naar IMTS 2022

Hoewel de investeringen in AM-bedrijven zich na de coronadip fors hebben hersteld en sinds 2014 met gemiddeld 28% per jaar zijn gegroeid, remt de focus van investeerders op de hardware voor additive manufacturing en post-processing, de bredere acceptatie. Die conclusie trekt Dayton Horvath van AMT.In de aanloop naar de IMTS 2022 in Chicago, waar het thema additive manufacturing opnieuw groter is, heeft Horvath, directeur Emerging Technology bij AMT, een analyse gemaakt waarin venture capital funds en andere investeerders hun geld hebben gestopt als het om AM gaat. 

De investeringen in AM-bedrijven (bron: AMT)

Meer dan $1,2 miljard geïnvesteerd in 2021

Sinds 2014 zijn de investeringen in AM-bedrijven gemiddeld met 28% per jaar gegroeid. 2020 – het coronajaar – toonde een dip ($ 568 miljoen investeringen versus $ 833 miljoen een jaar eerder). Afgelopen jaar in de markt fors hersteld: meer dan $1,2 miljard werd er geïnvesteerd. De eerlijkheid gebiedt er wel bij te zeggen dat een aantal spelers fors geld heeft opgehaald, onder andere door via SPACS naar de beurs te gaan. Daarom komt hij op een gemiddelde investering van $ 19 miljoen per bedrijf. Daar tekenen Europese start- en scale-ups schraal bij af. Dayton Horvath geeft als waarschijnlijke redenen voor deze hogere investeringen zowel hogere waarderingen als ook dat de totale start-up scène gegroeid is. 

Waar gaat het geld naar toe?

Het meest interessante deel van de analyse heeft betrekking op de vraag waarin investeren de beleggers als het om additive manufacturing gaat. Investeringen in bedrijven die software ontwikkelen zijn het sterkst gegroeid: van $3 miljoen in 2016 naar $125 miljoen verleden jaar. Dat is bijna net zoveel als in twee andere categorieën: applicaties en materialen (elk $128 miljoen). Bij elkaar opgeteld betekent dit dat 36% van alle geld dat financiële partijen in AM-bedrijven stoppen, naar software, materialen of applicaties gaat. 

Shapeways
Shapeways is een van de partijen die afgelopen jaar veel geld wist op te halen.

De kerntechnologie

Ergo blijven investeerders met name interesse tonen in de kern van de technologie, de bedrijven die 3D printers bouwen, apparatuur voor post-processing en complete processen opbouwen. Horvath zegt dat ondanks dat er $437 miljoen is geïnvesteerd in software, materialen en applicaties, deze categorieën relatief onvoldoende funding weten aan te trekken vergeleken met bedrijven die met de kerntechnologie bezig zijn. Dat is een punt dat hem zorgen baart. “Dit gebrek aan financiering staat een bredere toepassing van AM in de weg”, schrijft hij in een opiniestuk op de website van de IMTS. 

Additive Manufacturing is een van de hoofdthema’s als het om nieuwe technologie gaat op de IMTS in Chicago (12-17 september). Samen met Formnext wordt de AM4U area op de beurs ingericht. 

Back to top button