Top story

Miljarden dollars verbrand: is de AM-industrie overnameprooi?

Rapport van AMPower geeft inzicht in waarderingen en investeringsverliezen

Contrair beleggen zou bij aandelen van AM-bedrijven veel geld hebben opgeleverd. Investeerders in 3D print indices hebben zo’n drie tot vier keer zoveel verlies geleden als investeerders in de Euro Stoxx 50. Voor investeerders in AM-bedrijven die via een SPAC naar de beurs zijn gegaan, lopen de verliezen nog hoger op. Een signaal voor gevestigde spelers in de maakindustrie dat zich in de AM-industrie buitenkansjes aandienen om in te stappen in additive manufacturing?


Deze – en andere – conclusies kun je lezen in een nieuw rapport van AMPower, het Duitse consultancybureau. Ze hebben dit keer een analyse gemaakt van AM-bedrijven die beursgenoteerd zijn. Hebben ze hun investeerders rendement opgeleverd? Alles bij elkaar leggen ze vijftien beursgenoteerde bedrijven uit de AM-industrie langs de financiële meetlat.

Waren investeerders in AM-industrie niet al te gretig?

Veelzeggende grafiek over hoe een 3D Print ETF en index gepresteerd hebben (bron: AMPower).

Hogere waarderingen voor nieuwkomers

Een interessante conclusie is dat beleggers gevestigde spelers in de markt lager waarderen van de nieuwkomers. Om het concreet te maken: het Chinese Bright Laser Technology had eind 2022 een Price to Sale ratio van 17,6; Nano Dimension van 13,52; Velo3D van 4,09. Hier steken de waardering van Stratasys, 1,21, 3D Systems, 1,8, en Materialise. 2,05, schril tegen af. De analisten schrijven dit toe aan de lage groei die deze bedrijven de laatste jaren hebben laten zien vergeleken met de totale groei van de AM-markt. Toch dringen zich vanzelf de vraag op of beleggers die in bedrijven als Desktop Metal, Markforged, Shapeways en Velo3D, niet te enthousiast zijn geweest met hun waarderingen. Deze drie bedrijven, die afgelopen jaren naar de beurs zijn gegaan, hebben vorig jaar hun koers met respectievelijk 72%, 76%, 84% en 76% zien dalen.

BLT: hoge waarderingen

AMPower zet de financiële ontwikkelingen van de 15 bedrijven vervolgens af tegen die van de peer group, bedrijven met soortgelijke activiteiten om niet een fabrikant te gaan vergelijken met een 3D printservicebureau. Hieruit blijkt bijvoorbeeld dat de omzet van 3D Systems minder snel groeit dan het gemiddelde van de peer group: 12,6% in 2022 (versus 20,6% peer group) en 10,5% in 2021 (versus 13,7 voor de rest). Bright Laser Technologies, een van de Chinese spelers die succesvol naar de beurs is gegaan, groeide daarentegen veel sneller dan het gemiddelde van de peer group: 35,3% in 2021. Het bedrijf had eind 2022 een beurswaarde van $ 2,39 miljard, vergeleken met een beurswaarde van 3D Systems van $ 0,98 miljard.

shapeways
Shapeways heeft de omzetdoelstellingen bij lange na niet gehaald (foto: Shapeways)

Beloftes niet waar gemaakt

De overtrokken waarderingen voor bedrijven in de AM-industrie komen misschien wel het beste tot uitdrukking in de cijfers van bedrijven zoals Desktop Metal, Markforged en Shapeways. Dit laatste, het 3D printservicebureau met onder andere een productielocatie in Eindhoven, zag de omzet vorig jaar met 1,4% slinken, terwijl de peer group de omzet zag toenemen met 11,2%. Van de bij de beursgang voorspelde omzet van $ 86 miljoen in 2022 werd slechts $32,2 miljoen gerealiseerd. Markforged is een ander voorbeeld hoe beloften kunnen uitpakken: op het hoogtepunt kende het bedrijf een marktwaarde van $ 950 miljoen. Daarvan was eind 2022 nog een kwart over: $ 220 miljoen. Ook Markforged ziet de omzet minder snel groeien dan de peer group.

Desktop Metal en Velo3D

Dat geldt niet voor Desktop Metal. Het AM-bedrijf dat nu wil fuseren met Stratasys, kende in 2021 een omzetgroei van 582% en vorig jaar van 86%. AMPower wijst wel op het grote aandeel in deze groei van overgenomen bedrijven als ExOne en Envisiontec. De grootste uitdaging voor Desktop Metal zit volgens AMPower in het onder controle krijgen van de liquiditeit (wat tijdens de analistencall ontkend werd overigens). Vorig jaar vloeide $ 250 miljoen uit de kas om de operationele kosten te dekken. Van de piek in beurswaarde van $5,26 miljard was eind verleden jaar nog $430 miljoen over. Velo3D lijkt het tussen al deze nieuwkomers niet slecht te doen. In 2022 wist het de omzet bijna te verdubbelen, veel meer dan de peer group. Qua waardering heeft het concern echter ook moeten inboeten: van $ 1,87 miljard op het hoogtepunt naar eind 2022 een waarde van $330 miljoen.

Velo3D heeft de groeivoorspellingen tot nog toe waargemaakt, maar zag de beurskoers eveneens kelderen.

De overnamekansen voor wie kapitaal heeft

AMPower staat ook stil bij twee beursgenoteerde bedrijven die in de verslagperiode van de beurs zijn verdwenen. SLM Solutions heeft het in principe prima gedaan als zelfstandig bedrijf. In 2022 groeide de omzet dubbel zo hard als die van de peer group, liefst 40%. Daar stond wel tegenover dat het voortdurend cash nodig had om de operationele kosten te betalen. En dat een bedrijf volgens AMPower een aantrekkelijke prooi voor een koper, die bij SLM Solutions kwam met Nikon dat het Duitse bedrijf heeft gekocht.  Over Fast Radius zijn de Duitse consultants kort. Het digital manufacturing bedrijf is negen maanden na de beursgang bankroet gegaan. SyBridge heeft de activa voor $15,9 miljoen opgekocht. Bij de beursgang haalde Fast Radius nog $445 miljoen cash op. Genoeg voor 9 maanden blijkbaar.

Additive manufacturing gaat als productietechnologie niet meer weg. Qua waarderingen zijn de bedrijven weer terug op aarde. Is dat een instapmoment voor gevestigde fabrikanten in de maakindustrie, zoals Nikon? De waarderingen in de AM-sector laten het toe. Om na een stevige consolidatie van de markt een stabiel groeipad te starten.

Je kunt het hele rapport downloaden bij AMPower

Back to top button