bioprintingTechnology

Opnieuw Nederlandse start-up bij winnaars Formnext Start-up Challenge

Photosynthetic verlegt grenzen van microfabricage

Opnieuw een Nederlandse winnaar bij de Formnext Start-up Challenge: Photosynthetic. De Amsterdamse start-up ontwikkelt een platform voor het 3D printen van microstructuren. Met de eigen technologie print Photosynthetic features kleiner dan een micron met een snelheid van 50 mm3 per uur.


Deze week zijn de winnaars bekend gemaakt van de Formnext Start-up Challenge. Zij mogen zich tijdens de beurs in Frankfurt presenteren aan het internationale publiek. Naast Photosynthetic zijn de winnaars Lattice Medical (France), Rivelin Robotics (UK), SphereCube (Italy) and Alpha Powders (Poland). Lattice Medical wint tevens de AM Venture Impact Award. Sascha F. Wenzler, Vice President van Formnext: “Elk jaar brengen de start-ups in de AM-industrie technologie en applicatie-innovaties naar het volgende niveau en blijven indruk maken met de stijgende kwaliteit van hun ontwikkelingen en businessplannen. Opnieuw hebben deze bedrijven het grote potentieel van deze industrie laten zien.”

Winnaars 2022: van printtechnologie en materialen tot en met toepassingen

Supersnelle microfabricage

De Amsterdamse startup Photosynthetic (stand 12.0-B81H) ontwikkelt een technologie om snel en kosteneffectief microcomponenten te printen. 3D microstructuren worden doorgaans vervaardigd met behulp van conventionele methoden zoals twee-foton lithografie (TPL), stereolithografie (SLA) en optische grijswaardenlithografie (OGL). De gepatenteerde technologie van de Nederlandse start-up maakt daarentegen gebruik van een optisch hardware systeem, harsen gebaseerd op single-photon polymerisatie, en computeralgoritmen om het printproces te controleren. De Nederlandse technologie verplaatst microfabricage naar buiten clean rooms en zorg voor een versnelling in de doorlooptijd. In 2020 heeft het Innovatiefonds Noord-Holland € 300.000 geïnvesteerd in de startup.

Overige winnaars

De Franse start-up Lattice Medical is niet alleen een van de winnaars van de Formnext competitie maar gaat eveneens met de award van investeringsfonds AM Venture aan de haal. De startup heeft een speciale 3D printtechnologie ontwikkeld voor borstimplantaten, waarbij eigen weefsel va de patiënt voor de reconstructie zorgt. Het Poolse Alpha Powders ontwikkelt een technologie om on-demand kunststof poeders te produceren en aan te passen. De basis is verpulverd polymeermateriaal uit laboratoria die veel SLS printen. De Britse start-up Rivelin Robotics zet een stap om de post-processing kosten bij metaalprinten naar beneden te brengen. Met zelflerende robots wordt automatisch supportmateriaal verwijderd waardoor het aantal defecten met 90 procent vermindert. De laatste winnaar is SphereCube, dat een 3D printtechnologie heeft ontwikkeld voor composietmaterialen of een thermoset matrix met vezel versterking. De technologie gebruikt warmte om de verbinding van de lagen te versterken.

De start-ups staan tijdens Formnext (15-18 november in Frankfurt) in hal 12.

Foto: Mesago / Matthias Knutt

Back to top button