3D printmarktTechnology

Moederbedrijf Facebook koopt Benelux AM-pionier Luxexcel

Opnieuw AM-bedrijf uit de Benelux in buitenlandse handen

Opnieuw komt een Nederlands-Belgisch 3D printbedrijf in Amerikaanse handen. Luxexcel, dat brillenglazen en lenzen 3D print, zou in april van dit jaar zijn gekocht door Meta, het moederbedrijf van Facebook. Dat meldt het FD op basis van data van Company Info.


Het Belgische zakenblad De Tijd heeft het bericht als eerste wereldkundig gemaakt. Uit de gegevens van Company Info blijkt volgens het FD dat Facebook Overseas de enige aandeelhouder van Luxexcel is. Het van oorsprong Nederlandse bedrijf is in Goes begonnen en later verhuisd naar de Brainportregio. Enkele jaren geleden is in Turnhout een fabriek gevestigd.

Laat de Benelux beloftevolle startups zoals Luxexcel te gemakkelijk vertrekken?

3D geprinte lensjes van Luxexcel in 2015.

Van LED naar brillenglazen op sterkte

In de loop der jaren heeft Luxexcel de koers nogal eens verlegd. Het oorspronkelijke concept voor het 3D printen van kleine lenzen voor de LED-industrie is uiteindelijk doorontwikkeld tot het printen van brillenglazen op sterkte. De toepassingen die Luxexcel recent nog noemde, zijn naast brillenglazen op sterkte ook onder andere smart glasses, glazen voor VR- en AR-brillen. En daar ligt uiteraard het raakvlak Facebook’s moederbedrijf Meta. Slimme brillen worden beschouwd als “the next big thing”, vergelijkbaar met de smartphone-revolutie. Luxexcel biedt de flexibiliteit en eenvoud die nodig zijn om deze verschuiving in de industrie mogelijk te maken zo zegt het bedriujf hier zelf over.

Innovatie op AR-blad

In maart, een maand voordat volgens FD, het bedrijf is overgenomen, kondigde Luxexcel nog een demonstrator aan voor AR-lenzen op sterkte, samen ontwikkeld met het Israëlische Lumus. De demonstrator bevat de Lumus reflecterende waveguide, die in de AR-industrie hoog staat aangeschreven. De complete oplossing biedt een hoogwaardig, helder beeld dat door de waveguide wordt geproduceerd en door de lens op sterkte wordt bekeken. Guido Groet, Chief Strategy Officer bij Luxexcel zei toen nog dat het cruciaal is voor de doorbraak van Augmented Reality brillen om deze op sterkte aan te kunnen bieden. “Aangezien 75% van de wereldbevolking tegenwoordig een visuele correctie nodig heeft, is het leveren van brillenglazen op sterkte voor augmented reality-brillen van cruciaal belang.” In januari won Luxexcel tijdens SPIE Photonics West in de VS de Prism Award in de categorie Augmented and Virtual Reality

Het startupklimaat in de Benelux moet veranderen

De brillenglazen op sterkte waarmee het in 2017 kwam.

Benelux AM-pioniers in buitenlandse handen

Luxexcel schaart zich nu in het rijtje AM-pioniers in de Benelux die uiteindelijk in buitenlandse handen vallen in hun zoektocht naar geld om de groei te financieren. Andere voorbeelden zijn Layerwise, Nexdent en Oqton (overgenomen door 3D Systems), Aerosint (Desktop Metal), LCV door lagerfabrikant SKF en Admatec door Nano Dimension. De vraag die zich langzamerhand opdringt is of Europa niet teveel op slechts één paard wedt, dat van innovatie. Die moet vervolgens wel nog vermarkt worden om als regio economisch en maatschappelijk de vruchten ervan te kunnen plukken. In een recent interview zei Hugo da Silva, Vice President AM bij Covestro, dat het startupklimaat in de Benelux moet veranderen, met name wat financiering betreft. Hij zegt in dit interview:

Voor elke miljoen euro die hier in een AM-startup wordt geïnvesteerd, staan er 15 tot 20 miljoen euro’s die venture capital funds in de VS en China in een jong bedrijf investeren. En dat kapitaal is nodig om sneller te groeien en naar de markt te gaan. Hugo da Silva noemt dit het grootste nadeel van de bredere Brainportregio ten opzichte van Chinese en Amerikaanse regio’s. “Om de Legostenen samen te brengen, heb je kennis nodig, moet je mensen samenbrengen én je hebt cash nodig om dit te kunnen doen.”

Lees het hele interview met Hugo da Silva in de decembereditie

Foto: het gezamenlijk ontwikkeld glas voor AR-brillen op sterkte door Luxexcel en Lumus

Lumus
Back to top button