3D printmarkt

Luxexcel vestigt R&D en productie op Brainport Industries Campus

AM-bedrijf verwacht veel van de samenwerking met andere partijden

Het AM-cluster op de Brainport Industries Campus groeit verder. Luxexcel vestigt zich op de Eindhovense campus en krijgt daar de beschikking over een eigen cleanroom, productiefaciliteiten en kantoren. Guido Groet, Chief Strategy Officer, verwacht veel van de netwerkfunctie van BIC. “Het gaat in onze sector om samenwerken en kennisdelen, daar is deze omgeving uitermate geschikt voor.”


De Nederlandse ontwikkelaar van 3D printtechnologie voor lenzen, waaronder brillenglazen, wordt onderdeel van het Big One concept op Brainport Industries Campus. Hierin worden innovatieve nieuwkomers en scale-ups gekoppeld aan grote, ontwikkelde bedrijven.

Guido Groet (links) samen met Ferdinand Gremmen van SDK Vastgoed (foto’s Bart van Overbeeke)

Een van doorslaggevende redenen

De scale-ups zoals Luxexcel kunnen dan als volwaardig onderdeel van BIC functioneren en de kennis en innovaties van andere partijen binnen Big One benutten. Guido Groet zegt dat de aanwezigheid van tientallen andere bedrijven en onderwijsinstellingen een belangrijke rol heeft gespeeld in de afweging wel of niet een vestiging op de campus. “Het is een van de doorslaggevende redenen geweest om ons hier te vestigen.” De subvestiging van Luxexcel gaat zich bezig houden met R&D en de productie van de lenzen. De onderneming heeft naast het hoofdkantoor in Eindhoven een productievestiging in Turnhout, net over de grens, en een verkoop- en serviceteam dat vanuit de Amerikaanse staat Georgia opereert.

Brillenglazen en AR/VR de grote markten

Luxexcel ziet twee hoofdmarkten voor de 3D printtechnologie die het ontwikkeld en gepatenteerd heeft: brillenglazen op sterkte en toepassingen in VR en AR. Guido Groet: “Met onze technologie kunnen we brillen maken die zich elektrisch aanpassen aan bijvoorbeeld het daglicht of de sterkte die nodig is om te lezen. Onze focus ligt nu vooral op brillenglazen, maar we zijn mede dankzij een reeks patenten in staat zijn om vele soorten lenzen te printen. Daarbij gaat het om de integratie van zo’n beetje alles wat je nu op je smartphone of smartwatch doet in je bril op sterkte.” Die informatie wordt visueel toegevoegd aan je normale gezicht. Doordat ze de brillenglazen kunnen 3D printen, kunnen de brillen licht en modieus zijn. De technologie wordt aangeboden als complete oplossing met het Luxexcel VisionPlatform, dat naast de 3D printer ook de software en het eigen materiaal omvat.

BIC raakt vol

Met de vestiging van het AM-bedrijf op Brainport Industries Campus ligt de ontwikkeling van BIC 1 op koers, zegt Ferdinand Gremmen, directeur SDK Vastgoed, de vastgoedpartij die het concept ontwikkelt en beheert. “BIC1, ons eerste gebouw met uiteindelijk ruim 100.000 vierkante meter aan bedrijfsactiviteiten, ligt ondanks Corona helemaal op schema. We kijken dan ook nu al vol verwachting naar de start van de volgende fase met BIC2, dat nog eens drie keer zo groot wordt.”

Back to top button