Top story

Waarom fusie Stratasys en Desktop Metal nodig is voor doorbaak AM op shopfloor

Schaalgrootte zou nodig zijn om twijfels bij klanten weg te nemen

Stratasys en Desktop Metal zijn meer dan een jaar met elkaar in gesprek geweest om de aangekondigde fusie – want dat is het – voor te bereiden. Stratasys CEO Yoav Zeif bestempelt het samengaan als een noodzakelijke stap om de  stagnerende doorbraak van 3D printen in de industrie te doorbreken.


Potentiële klanten aarzelen met hun productielijnen om te stellen op additive manufacturing omdat ze twijfelen aan de kracht van de tegenpartij. Opvallend detail in zijn toelichting: Stratasys mist 3D metaal printen in het portfolio om echt de markt open te breken.

Fusieconcern mikt in 2025 op $1,1 miljard omzet

Ric Fulop, CEO Desktop Metal: gecombineerde R&D teams zijn een garantie voor innovatie.

AM-landschap herinrichten

Ongetwijfeld is de enkele dagen geleden aangekondigde fusie van Stratasys en Desktop Metal voor menigeen in de sector een verrassing. Hierdoor ontstaat er een AM-gigant met dit jaar zo’n $885 miljoen dollar omzet en een breed aanbod van zowel AM-technologie als materialen alsook software. Zowel Yoav Zeif als Ric Fulop benadrukten in de analistencall meerdere keren dat de beide concerns elkaar vooral aanvullen en dat er minimale overlap van technologieën is. Volgens hen zelfs niet in de DLP-activiteiten, die Desktop Metal in huis heeft gehaald met de overname van EnvisionTec; de toepassing verschilt.

Belang in Desktop Metal

De beide concerns hebben deze stap, die komt op het moment dat Stratasys al maanden belaagd wordt door Nano Dimension, dus terdege voorbereid. Het is geen ondoordachte stap, meent Yoav Zeif. Overigens bestaan de contacten tussen Stratasys en Desktop Metal al lang. Bij het eerste publieke optreden van het team van Ric Fulop, zes jaar geleden tijdens Rapid in Pitsburgh, kondigde Stratasys aan het distributienetwerk open te stellen voor de startup die Desktop Metal toen nog was. Juist vanwege het distrbutienetwerk. Het kan soms even duren…

“Als industrie in slagen we er niet om kwaliteit te leveren in een echte workflow”

De metaalprinttechnologie van Stratasys was niet onderscheidend genoeg.

Iets gaat niet goed in de sector

Stratasys Yoav Zeif, die als CEO van het fusieconcern aan de slag wil gaan, noemt het samengaan van de twee concerns een mijlpaal die het AM-landschap zal herinrichten. In de 3,5 jaar dat hij bij Stratasys CEO is, heeft hij de sector zien worstelen met de positie die additive manufacturing inneemt in het productietechnologie landschap. 3D printen is een oplossing voor de uitdagingen van de maakindustrie zoals duurzaamheid, mass customization, logistiek en de behoefte om decentraal produceren. “We hebben goede oplossingen met AM maar we weten allemaal dat wij het enige winstgevend bedrijf in de sector zijn. Iets werkt dus niet goed. En dat is dat we er als industrie niet in slagen om kwaliteit te leveren in een echte workflow.”

Stratasys mist metaalprinten

Een tweede ontboezeming van de Stratasys CEO is dat het concern metaal printen mist. Enkele jaren geleden stond Stratasys op het punt met een metaalprinttechnologie naar buiten te komen. Uiteindelijk is besloten de focus volledig op polymeertechnologie te leggen. De redenen, zegt Yoav Zeif nu, waren dat de metaalprinttechnologie onvoldoende onderscheidend was én dat Stratasys de verliezen wilde stoppen. Zonder focus, zou het concern onvoldoende middelen hebben om op te schalen in polymeren. “Dus we zijn gaan focussen maar wisten al de tijd dat we metaal nodig hadden.” Dat moment, geeft hij toe, is eerder gekomen dan verwacht.  Stratasys vindt het nodig om metaalprinten in het portfolio te hebben om de markt van de maakindustrie daadwerkelijk op schaalgrootte te kunnen penetreren. De Desktop Metal technologie en dan vooral de holistische aanpak is wel onderscheidend, aldus Yoav Zeif. Die aanpak wordt nu samengevoegd met die van Stratasys, voor min of meer dezelfde klantengroep.

Desktop Metal: geen financiële noodzaak

Kritische vragen van de kant van de aandelen analisten waren er ook. Onder andere over de financiële positie van Desktop Metal dat de laatste jaren behoorlijk wat kapitaal zag verbranden. Met een verlies in 2022 van $233 miljoen en nog $190 miljoen in kas, lijkt het er toch op dat Stratasys een bedrijf koopt dat een financiële reddingslijn heeft uitgeworpen, aldus een van de analisten. Ric Fulop bestrijdt deze visie fel. Kwartaal na kwartaal slaagt Desktop Metal erin om de cash burn te verlagen. In het 4e kwartaal van dit jaar draait het concern break even is nog steeds de verwachting. Fulop is enthousiast over de deal met Stratasys vanwege de synergie op het vlak van technologie, materialen en software. Tegelijkertijd kan Desktop Metal met de beoogde fusie profiteren van het sterke distributienetwerk van Stratasys, volgens Ric Fulop een “powerhouse in deze industrie”.

Samen actief in 65 landen

Anderzijds beschikt Desktop Metal over key accountteams die kunnen helpen bij de penetratie in de shopfloor voor serieproductie. Ric Fulop: “Samen hebben we een wereldwijde footprint door aanwezig te zijn in 65 landen met meer dan 400 support en applicatiemedewerkers.” Yoav Zeif voegt hier aan toe dat de teams van beide concerns al samen diep in de technologie zijn gedoken en dat daar veel ideeën uit zijn voortgekomen om zowel op innovatief vlak als qua efficiency stappen te zetten. En schaalgrootte is het belangrijkste aspect als je maximale winstgevendheid wilt bereiken, aldus Ric Fulop.

Het productportfolio van Desktop Metal voor de metaalindustrie.

Door $1 miljard omzetgrens in 2025

Wat voor concern ontstaat er als de fusie doorgaat? Gecombineerd boeken de twee dit jaar $885 miljoen omzet; in 2025 zou het fusieconcern al op $1,1 miljard omzet moeten zitten en een EBITDA marge van 10 tot 12%. Synergievoordelen kunnen oplopen tot $50 miljoen dollar tegen 2025. En dan moet het echte feest nog beginnen, want volgens Ric Fulop betekent de $18 miljard  die de AM-markt vorig jaar groot was, dat slechts 0,1 procent van alle uitgaven aan productietechnologie wereldwijd besteed is aan additive manufacturing. Hij houdt vast aan de groei van de totale AM-markt naar $100 miljard in 2030. De groei zal ook uit de dentale markt komen, waar de digitalisering vaart krijgt.

End-to-end oplossing van design en prototyping tot after market

“Samen kunnen we klanten een end-to-end oplossing aanbieden van design en prototyping tot tooling en serieproductie tot after market activiteiten door gebruik te maken van additive manufacturing.” Vooral de stap naar de echte maakindustrie, naar de shopfloor, komt met de fusie versneld binnen handbereik, benadrukken de beide CEO’s.

Klanten zoeken sterke tegenpartij

Yoav Zeif zegt bij klanten te merken dat ze bezorgd zijn om de echte stap naar additive manufacturing te maken en hun productielijnen te veranderen, omdat ze de tegenpartij niet krachtig genoeg vinden. Samen kunnen de twee bedrijven wel de schaalgrootte bieden die grote maakbedrijven willen. De mening van klanten is dan ook een van de steunpilaren onder de keuze om te fuseren, aldus de Stratasys CEO. De productie van eindonderdelen is momenteel het snelst groeiend segment in de AM-industrie. Het fusieconcern moet die doorbrak versnellen, verwachten beide CEO’s, doordat de maakindustrie bij een concern terecht kan voor zowel metaal, kunststoffen, keramiek en hout.

Het fusieplan ligt nu voor aan de aandeelhouders en de financiële autoriteiten. Gemikt wordt op eind 2023 als fusiedatum. In de Benelux kun je voor Stratasys terecht bij Seido Solutions en voor de Desktop Metal producten bij Visiativ 3D Printing en Buhlmann.

Back to top button