3D printmarkt

Nemen 3D printbedrijven de dentale markt over?

Smartech Analysis voorspelt groei naar $9,7 miljard in 2031

Volgens recent onderzoek door Smartech Analysis heeft 3D printen voor dentale toepassingen vorig jaar zo’n $ 4 miljard omzet wereldwijd opgeleverd, De dentale markt zou daarmee goed zijn voor zo’n 22% van de totale AM markt. De omzet groeit naar verwachting richting $9,7 miljard. Dé vraag in de sector is momenteel nemen nieuwe spelers de markt over of niet.


De onderzoekers van Smartech zelf schatten dit percentage hoger in doordat ze totale AM-markt vorig jaar waardeerden op $12 miljard. Dit komt doordat de analisten zich richten op de waarde die tandtechnische laboratoria en productiecentra voor de dentale industrie met AM genereren. Al met al is het een belangrijke markt voor de sector die tegen 2031 zal zijn gegroeid naar $9,7 miljard.

De groei van de dentale AM-markt (bron Smartech Analysis)

Concurrentiestrijd jaagt innovatie aan

Ondanks deze goede groeivooruitzichten is de concurrentie fel. Smartech Analysis constateert dat deze concurrentie de technische  ontwikkelingen aanjaagt. De dynamiek is zichtbaar in vele voorbeelden, van schijnbaar kleine printerfuncties die de kosten verder kunnen verlagen of de gebruiksvriendelijkheid kunnen verbeteren, tot geheel nieuwe oplossingen. Een interessante constatering is dat de tandheelkundige industrie bezig is met een heroriëntatie.

Nemen nieuwkomers de markt over?

Slagen de traditionele spelers in 3D printen erin als onafhankelijke ontwikkelaars de markt naar zich toe te trekken? Of springen de gevestigde aanbieders van tandheelkundige oplossingen op de additive manufacturing trein en nemen ze de fakkel over van de 3D printbedrijven? In het marktrapport analyseren de analisten de markt zoals die zich na COVID19 heeft ontwikkeld. Ook gaan ze in op hoe giganten in de dentale industrie de ontwikkeling ondersteunen, precies dus de vraag wie de markt in handen zal houden of krijgen. Bedrijven die aan bod komen in het rapport zijn onder andere BEGO, Dentsply Sirona, Whip Mix, DMG, Straumann, Ivoclar, 3D Systems, Stratasys, Desktop Health (ETEC), DWS, Formlabs, SprintRay, Asiga, Structo, Trumpf, EOS and EPlus.

Stratasys en Desktop Metal In de toelichting op de fusieplannen zijn Stratasys en Desktop Metal ook ingegaan op het belang van de dentale markt voor de AM-industrie. Zij spreken over een kans om een markt die alleen al in de VS goed is voor $35 miljard dollar dit decennium voor 5 tot 80% in handen te krijgen. Ze wijzen hierbij op hun positie in niet alleen de printtechnologie maar ook de materialen die ze voor dentale toepassingen hebben ontwikkeld. Samen hebben ze meer dan 70 materialen voor de dentale markt ontwikkeld.

Back to top button