3D printmarkt

AM-markt: verkoopwaarde groeit sneller dan aantal verkochte machines

China nu de grootste markt voor Industrial AM-systemen

De waarde van de 3D printers die dit jaar wereldwijd verkocht zullen worden, zal sterker stijgen dan het aantal. De omzetverwachting voor 2023 laat een plus van 19% zien; de toename van het aantal verkochte systemen groeit naar verwachting met 9%. De reden voor deze beweging: inflatie en de verschuiving richting efficiëntere en productievere systemen. En dat geldt voor de volle breedte van de AM-markt.


De conclusies trekt Chris Connery, marktanalist bij Context dat elk kwartaal de verkopen in de AM-industrie bijhoudt. De cijfers over het 3e kwartaal van 2022 geven al een voorproefje van wat we voor heel 2023 kunnen verwachten. In Q3 namen de verkopen qua aantallen met 4% af, de omzet die de fabrikanten ermee boekten steeg met 14%.

Gaat binder jetting metaalprinten mainstream maken?


Vooruitzichten afzetmarkten metaalprinters blijven goed

De vooruitzichten voor 2023 zijn voorzichtig, enerzijds door de verwachte recessie, anderzijds door het loslaten van de Covid-19 maatregelen in China. De vooruitzichten voor de afzetmarkten van metaalprinters blijven echter goed, aldus Chris Connery. Hij verwacht dat nu HP met de MetalJet en GE Additive met de Series 3 de markt voor binder jet systemen opkomen, 3D metaalprinter komende jaren een meer mainstream technologie zal worden. “Zoals te zien was in 2022, zal de groei naar verwachting veel hoger zijn in systeeminkomsten dan in aantallen, waarbij de inkomsten nu naar verwachting +19% zullen groeien voor alle technologieën voor het jaar tegen een groeiverwachting voor het eenheidsvolume van slechts +9%”, zegt Chris Connery over de verwachtingen voor dit jaar.

China de grootste groeimarkt

Het beeld uitgesplitst per segment van de AM-markt fluctueert heel sterk. De grote trend in het Industrial segment (boven $100k) zijn groeiende vraag naar metaalprinters en DLP / SLA printers. De verkoopaantallen namen hier met 2% toe. Context noemt met name de sterke groei naar DED-systemen, onder andere doordat er aan de onderkant van de markt spelers zijn bijgekomen zoals Meltio. Daarnaast zien de marktanalisten een aanhoudend toenemende vraag naar metaal Powderbed Fusion systemen, met name in China. De groei van het aantal verkochte DLP-printers is toe te schrijven aan het herstel bij UnionTech, de Chinese producent. Na een forse verkoopdaling tijdens de Corona lockdowns heeft de fabrikant in het 3e kwartaal de verkopen zien toenemen met 62%. Wat betreft de Industrial printers is China inmiddels de VS en Europa gepasseerd. De groei bedroeg in het derde kwartaal 34%, de Chinese markt is nu 35% van de wereldmarkt.

Meltio geeft de DED-markt een impuls (foto Meltio)

Top 10 spelers in de AM-markt

EOS is volgens Context in dit segment marktleider. De omzet van het Duitse concern is volgens de onderzoekers met 35% gestegen op jaarbasis; het aantal verkochte systemen met slechts 1%. Andere namen in de top 10 zijn onder andere UnionTech, HBD, SLM Solutions, Velo3D en Desktop Metal. De groei had volgens Connery hoger kunnen zijn, maar nogal wat spelers hebben aan het begin van 2022 mensen ontslagen en ondervonden problemen in hun supply chains. Anderen zagen de vraag stagneren. De vooruitzichten voor de AM-markt in 2023 zijn voor dit marktsegment getemperd. “Te midden van de vrees voor een komende recessie, verlagen sommige eindmarkten uit voorzorg de kapitaaluitgaven totdat de wereldwijde macro-economische omstandigheden stabiliseren.”

Formlabs Fuse en Origin P3 leiden groei in Designklasse

Qua aantallen speelt de muziek blijkbaar in de Designklasse (de systemen tussen $20K en $100k). Hier zijn 29% meer printers verkocht; op jaarbasis 22%. Volgens Context is dit volledig toe te schrijven aan de nieuwkomers, zoals de Origin P3 van Stratasys, de Fiber van Desktop Metal en de Formlabs Fuse , onder andere de nieuwe 1+30W uitvoering. Dit model SLS-printer is nu al een van de drie best verkopende printers in deze prijsklasse. De Fuse en de Origin P3 zijn samen goed voor 9% van alle verkopen in deze klasse.

UltiMaker levert marktaandeel in

In de prijsklasse hieronder, de Professional ($2,5k – $20k) is het aantal verkochte printers met 7% gedaald. De FDM printers in dit segment stabiliseren op jaarbasis; de goedkope SLA-printers hebben een flinke veer moeten laten: – 19%. Het fusieconcern UltiMaker (na de fusie van Ultimaker met Makerbot) is nog altijd marktleider met 36%, maar heeft wel flink ingeleverd aldus de analisten. Ze hebben 14% minder printers verkocht in Q3. Samen met Formlabs haalt het nieuwe UltiMaker wel 51% van alle omzet in de Professional klasse binnen, wereldwijd. Nieuwkomer in dit segment is Nexa3D. In het allerlaagste prijssegment ziet Context de markt krimpen. Positieve uitzondering is is nieuwkomer Bambu Lab, dat na een succesvolle Kickstarter campagne ($7,1 miljoen) 5.513 pre orders binnenhaalde. Eerder is het alleen Anker en Snapmaker gelukt om zulke bedragen met hun Kickstartercampagne binnen te slepen.

Back to top button