Technology

80% kostenreductie met nieuwe Stratasys 3D metal printer

Met de nieuwe 3D metaalprinttechnologie van Stratasys, kunnen bedrijven de kosten van aluminium componenten met 80% per onderdeel verminderen, vergeleken met andere productietechnieken. Dat heeft Stratasys CEO Ilan Levy gezegd in een conference call met analisten naar aanleiding van de Q1 cijfers. Deze waren overigens teleurstellend.

 

 

Fabrikant mikt vooral op gietindustrie, PIM en verloren was gieten

Stratasys heeft onlangs aangekondigd in de loop van dit jaar met een eigen metaalprinter op de markt te komen. De technologie is gebaseerd op de eigen jetting technologie. De metaalprinttechnologie is geoptimaliseerd voor productie, blijkt uit de transcriptie van de conference call die Seeking Alpha heeft vrijgegeven.

 

De 3D metaal componenten trokken onlangs veel aandacht op de Stratasys stand op Rapid+TCT  (Foto Stratasys).

Breed scala aan toepassingen

“Dit maakt onze oplossing zeer efficiënt en economisch gerechtvaardigd voor een brede range aan toepassingen”, zei Ilan Levy er verder over. “Onze unieke benadering zorgt voor functionele onderdelen met een dichtheid en een isotropie die significant hoger is dan bestaande additieve systemen, met bijna identieke chemische samenstelling als onderdelen gemaakt met conventionele methoden.” Op dit moment werkt Stratasys samen met enkele klanten uit de automobielindustrie en de verspanende industrie samen om het nieuwe programma verder af te stemmen op de eisen die deze markten zetten. De onderdelen die deze klanten tot nog toe hebben geprint, zijn brackets, LED heat sinks, een behuizing voor een oliepomp et cetera. Stratasys mikt vooral op de markt van low volume gietstukken, metal injection molding, PIM en verloren was gieten, waarin men vaak aluminium onderdelen maakt vanwege de gewichtsbesparing.

 

Nylon 12CF ook voor nieuwe F380

De 3D metaalprinter mag dan wel een hele nieuwe stap voor Stratasys zijn, het betekent niet dat de innovaties aan de kunststofkant verminderen. Integendeel, bij Stratasys gelooft men nog steeds dat de hoogwaardige materialen voor de FDM printers goed genoeg zijn om gefreesde componenten te vervangen. Zeker de nieuwe F900 Production 3D printer in combinatie met het carbon gevuld Nylon 12 materiaal, is breed inzetbaar. Stratasys brengt ook een F900 Pro productiegericht printsysteem op de markt. Ilan Levy kondigde eveneens aan dat men het met carbon gevuld Nylon 12 materiaal ook geschikt maakt voor de nieuwe F380 Production 3D printer.

 

Op softwaregebied heeft Stratasys GrabCad Jigs & Fixtures ontwikkeld om het ontwerpen van opspanmiddelen te vergemakkelijken (Foto Stratasys).

 

Tegenvallende resultaten

De resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar vielen overigens tegen, zo gaf het management toe. De omzet bedroeg $152,8 miljoen (een jaar eerder was het nog $163,2 miljoen). Dit is met name toe te schrijven aan minder verkopen van de high end systemen in de Noord-Amerikaanse markt. Het operationele verlies (GAAP) halveerde echter tot $6,5 miljoen.

In de Benelux vertegenwoordigt Seido Systems Stratasys

FOTO: een van de onderdelen geprint met de nieuwe 3D metaalprinter van Stratasys (foto Stratasys)

 

Back to top button