Technology

Carbon M3 primeur op RapidPro

QDP krijgt als een van de eersten de nieuwe M3 van Carbon 3D

Als nergens in de logistiek onverwacht een kink in de kabel komt, krijgt RapidPro 2022 opnieuw de Benelux-primeur van de nieuwste 3D printer van Carbon 3D, de Carbon M3. QDP investeert namelijk in dit nieuwe model. En Maick Klaassen verwacht de snelle en grotere 3D printer op de beurs te kunnen tonen.


“We zien de acceptatie groter worden. We printen steeds meer, ook end-use parts in series”, zegt Maick Klaassen, CEO van QDP dat voor klanten prototypes en onderdelen produceert, ofwel via spuitgieten ofwel via 3D printen. De vraag naar 3D geprinte onderdelen stijgt onmiskenbaar. Daarom investeert hij in de nieuwe generatie 3D printers van de Amerikaanse fabrikant, de M3.

Een van de eerste modellen in Europa

De beide nieuwe modellen, de M3 en de M3 Max.

Tweede primeur voor QDP

Ruim twee jaar geleden was de Carbon 3D M2 nipt op tijd bij QDP in Duiven afgeleverd om deze machine mee te nemen naar RapidPro. Dit keer wil Maick Klaassen de stunt nog eens herhalen met de M3. Dit is het nieuwste systeem van de Amerikaanse fabrikant, die de de CLIP-technologie (Continuous Liquid Interface Production toepast. Eind januari is de M3 officieel gepresenteerd, in twee versies. De standaard M3 printer levert 2,5 keer zoveel productie als het vorige model; de M3 Max voegt daar nog een twee keer zo groot bouwvolume aan toe met dezelfde pixelgrootte en dichtheid.

Verbeteringen

Een van de vernieuwingen is dat de 3D printer is voorzien van een infrarood verwarmingselement. “Deze verwarmt het materiaal beter waardoor er minder krachten op de te printen onderdelen komen. Dat geeft nieuwe mogelijkheden”, zegt Maick Klaassen, die voor de standaard M3 heeft gekozen. Verder is de oppervlaktekwaliteit van de nieuwe generatie lichtgevoelig polymeer 3D printer beter. De oppervlakteruwheid verbetert met Ra 1,4 µm. Samen met de nieuwe generatie 3D printers is ook het platform, de Carbon Design Engine, vernieuwd. De lagere krachten tijdens het printen komen niet alleen van het verwarmen, ook door de verbeterde closed loop besturing die zowel de kracht als de temperatuur continu meet en eventuele bijstelt als dit nodig is. Verder ligt de consistentie van de kwaliteit van de onderdelen op een hoger niveau.

Carbon EPX81
Deze stekkers zijn geprint met EPX81 materiaal. Carbon heeft recent EPX 86FR aan het materialenportfolio toegevoegd, een materiaal met vlamvertragende eigenschappen.

In de juni editie van 3D Print magazine, die 13 juni verschijnt, kun je meer lezen over de richting die QDP opgaat met 3D printen.

RapidPro is dit jaar onderdeel van 3D Production Days en vindt plaats op 22 en 23 juni in het Klokgebouwd in Eindhoven.

Back to top button