3D print expertsManufacturers

Greg Mark verlaat Markforged dat nieuwe groeifase inluidt

Co-founder neemt na 9 jaar afscheid van 3D printerfabrikant

Op de valreep van 2021 is Greg Mark, mede-oprichter van Marforged, opgestapt uit de Raad van Bestuur van de 3D printerfabrikant. Hij heeft ook als medewerker ontslag genomen. De aankondiging komt een week nadat Marforged  heeft bekend gemaakt het hoofdkantoor te verhuizen en de huisvesting qua aantal vierkante meters te verdubbelen.


Zeven jaar geleden beleefde Markforged de introductie in de wereldwijde maakindustrie. Gerg Mark, in 2013 co-founder, was toen hoogstpersoonlijk aanwezig tijdens SolidWorks World in Phoenix, waar hij de mogelijkheden van de eerste Mark One demonstreerde. Helemaal toevallig was dat niet: De oprichter van SolidWorks, John Hirschtick, was toen adviseur van de Amerikaanse startup.

3D printerfabrikant luidt definitief nieuw tijdperk in

Greg Mark tijdens SolidWorks World 2015.

Optimistische verwachtingen

Greg Mark schetste toen in een interview met 3D Print magazine al de mogelijkheden van vezelversterkt FFF printen in de tooling industrie. Een van de mogelijkheden die hij toen al aangaf was het embedden van elektronicacomponenten, zoals een RFID tag, in het kunststof onderdeel omdat de Mark One tijdens het 3D printen gestopt kan worden en daarna op exact dezelfde plek verder gaat. Greg Mark zei toen te verwachten dat 3D printen een enorme vlucht zou gaan nemen. Tegen het midden van dit decennium zullen er complete carbon chassiscomponenten voor personenwagens geprint worden, zei hij zeven jaar geleden.

Lees hier het interview met Greg Mark in 3D Print magazine van februari 2015 terug

Klaar gemaakt voor de volgende fase

Inmiddels is het concern fors gegroeid, is er met Shai Terem eind 2020 een nieuwe CEO van buiten aangetrokken en staat Markforged tegenwoordig genoteerd aan de aandelenbeurs. Het portfolio is verder uitgebreid met onder andere 3D metaalprinters en 2021 is gebruikt om de organisatie verder klaar te maken voor opschalen van productie en verkopen. Nu wordt dus definitief een streep gezet onder de fase van opstarten en opschalen. “Greg heeft een werkelijk innovatief bedrijf opgericht met revolutionaire technologie, dat zal blijven bloeien naarmate we onze missie voortzetten om productie opnieuw uit te vinden en onze productieklanten in staat te stellen over te schakelen op robuuste productie op het punt waar die nodig is”, zo laat de nieuwe CEO weten.

De nieuwe huisvesting die Markforged in het najaar van 2022 in gebruik neemt (foto Businesswire)

Verhuizing betekent verdubbeling van het aantal vierkante meters

Deze nieuwe fase zal nog meer vaart krijgen als Marforged in het najaar de nieuwe locatie in Waltham in gebruik neemt. Hier worden alle afdelingen weer onder een dak bij elkaar gebracht. Op dit moment werken er zo’n 500 mensen bij het bedrijf. De nieuwe huisvesting is dubbel zo groot als de twee huidige locaties bij elkaar geteld. Daarmee speelt Markforged al in op de verdere groei, die onder andere van nieuwe 3D printers zoals de FX20 moet komen. Met deze nieuwe 3D printer kan men Ultem verwerken. Ook biedt de nieuwe huisvesting betere faciliteiten voor de materiaalontwikkeling. In het derde kwartaal van 2021 haalde Markforged een omzet van $24 miljoen, een toename met 53,8%.

Back to top button