Applications

Marine test in Noorwegen mobiel reparatiecentrum met 3D printers

Vervangingsonderdelen printen op de Intamsys machines

De Nederlandse marine neemt momenteel deel aan een grote oefening in Noorwegen. Daar wordt voor de eerste keer de AMCOD in het veld getest. Dit mobiel reparatiecentrum bevat onder andere de Intamsys Funmat Pro 410 3D printer. Binnen een uur na installatie kunnen de mariniers hoogwaardige reserve-onderdelen 3D printen.


3D printen wordt een alsmaar belangrijkere technologie voor de Nederlandse marine om de inzetbaarheid van het materiaal te verhogen. Als een Nederlands marineschip uit de haven van Den Helder vertrekt, zijn er aan boord zo’n 30.000 reserve-onderdelen. Die zijn nodig om het schip operationeel te houden. Deze onderdelen variëren van hoogwaardige motoronderdelen tot deksels voor de doucheafvoer, beschermkappen voor raketten tot wierfilters voor koudwatermakers. “Als we van die 30.000 onderdelen tien procent kunnen 3D printen, verkleinen we onze logistieke footprint enorm”, zegt Max Nijpels, werkzaam bij het Expertisecentrum Additive Manufacturing, een innovatielab binnen de Directie Materiële Instandhouding (DMI van de Koninklijke Marine.

Intamsys Funmat HT Pro 410 printer mee om belaste vervangingsonderdelen te 3D printen

Stap naar hoogwaardigere materialen

De marine is al enkele jaren bezig met 3D printen. Er is zelfs een eigen Thingiverse van de marine, zoals Max Nijpels het uitdrukt. Op MARAMEX, het interne marineplatform voor het uitwisselen van 3D files, printerinstellingen en beschrijvingen, staan enkele honderden onderdelen die getest en gevalideerd zijn. De door het ECAM getrainde marinemensen aan boord kunnen zelf onderdelen natekenen en 3D printen als het niet op dit platform staat. Tot nog toe gaat het om niet-kritische onderdelen, waarvoor PLA als materiaal volstaat. Het ECAM wil een stap verder gaan. Daarom is geïnvesteerd in drie High Temperature capable 3D printers van Intamsys: een keer de FUNMAT HT, het basismodel, en twee keer de FUNMAT Pro 410, de industriële versie.

Zwaarder belaste vervangingsonderdelen

Max Nijpels: “We willen vervangingsonderdelen printen die we direct kunnen inzetten in bijvoorbeeld het motorcompartiment waar de temperatuur fors kan oplopen. Of in toepassingen waarin het onderdeel mechanisch zwaarder wordt belast.” Op de 3D printers van Intamsys print de marine met materialen zoals Polycarbonaat, PEKK en PEEK en met carbonvezels gevuld nylon.

Open platform en stabiele printresultaten

Voor de Nederlandse marine waren drie criteria belangrijk bij de selectie van een hoog temperatuur 3D printer: open platform; vrije materiaalkeuze en net zo simpel te bedienen als een standaard FFF printer voor PLA, met een betrouwbare uitkomst. Max Nijpels: “Dankzij de tot 90 graden verwarmde bouwkamer print je met de Intamsys 3D printers net zo gemakkelijk met Polycarbonaat of PEKK als met PLA. Intamsysheeft de juiste balans gevonden qua temperatuurbeheersing zodat de temperatuur hoog genoeg is om warping te voorkomen en voldoende gekoeld wordt om tot een goede hechting van de lagen te komen en te vermijden dat het onderdeel door oververhitting inzakt.”

Openheid nodig voor procescertificering

Het open platform van deze 3D printers is voor de Nederlandse marine een cruciaal criterium, ook al biedt de printerfabrikant voor de FUNMAT-serie gevalideerde filamenten van grote producenten aan. De marine wil namelijk volledig vrij zijn qua materiaalkeuze. “We willen naar procescertificering gaan. Voor sommige onderdelen zullen we Loyyds / DNV certificering nodig hebben. Hiervoor moeten we weten welke grondstoffen in het filament verwerkt zijn”, legt Max Nijpels uit.

De AMCOD tijdens de oefening in Noorwegen. Gevoelstemperatuur: -23 graden C (Foto: ECAM Koninklijke Marine.)

AM-container voor mobiele inzet

Om nog minder afhankelijk te zijn van logistieke aanvoerketens, heeft ECAM voor alle defensie-onderdelen de AMCOD ontwikkeld: Additive Manufacturing Container voor Defensie. Hierin staat de INTAMSYS PRO 410, de industriële High Temperature Capable 3D printer, onder andere voorzien van een filamentbay met koeling en droging en dubbele printkoppen. In een zeecontainer, voorzien van airco, luchtverversing en een UPS om te voorkomen dat schommelingen in de piekbelasting van de generator de 3D printers storen, zijn twee CAD-werkplekken gecreëerd en staan drie FFF printers, Zo is het korps mariniers op missie waar ook ter wereld niet langer afhankelijk van complexe logistieke aanvoerlijnen.

Back to top button