Technology

Markforged FX20 print Ultem 9085 met continue vezel

Vestas Wind zet FX20 in voor on-demand productie

Met de nieuwe Markforged FX20 kan men Ultem 9085 3D printen gecombineerd met een continue vezel voor nog sterkere onderdelen.  De nieuwe 3D printer beschikt over een verwarmde bouwkamer en heeft een printvolume van 525 bij 400 bij 400 mm. Vergeleken met de bestaande composiet printers van Markforged, ligt de snelheid van de nieuwe FX20 aanzienlijk hoger.


Het combineren van een hoogwaardig materiaal als Ultem 9085 met een continue vezel, de uitvinding waarmee Markforged als 3D printerfabrikant groot is geworden, opent heel nieuwe toepassingen voor de machine van de Amerikaanse fabrikant.

Markforged ziet verschuiving naar hoogbelaste onderdelen

De nieuwe Markforged 3D printer beschikt over een groot bouwvolume. (Foto’s Markforged)

Vestas gaat on-demand spare parts printen

Windturbinebouwer Vestas Wind System wil de nieuwe Markforged FX20 gaan gebruiken om on-demand onderdelen te printen. Als je de vele iteraties meerekent, zijn de onderdelen al na een of twee jaar obsolete. Jeremy Haight, Principal Engineer bij Vestas, bestempelt de 3D printer als een digitale smederij. “De digitale smederij biedt Vestas een krachtig platform om dure, tijdrovende en uit meerdere stappen bestaande conventionele fabricagemethoden te omzeilen. Met de FX20 en Ultem 9085 kunnen we grotere en sterkere onderdelen ontwerpen en produceren, op een knop drukken en dat onderdeel van het printbed halen om het meteen te gebruiken, in het vertrouwen dat het zeer duurzaam en robuust is.”

Veeleisende sectoren

De nieuwe 3D printer is ontwikkeld voor veeleisende sectoren, zoals de olie- en gasindustrie, de luchtvaart, defensie, automotive en andere sectoren waarin men hoge sterkte combineert met warmteresistentie en hoge prestaties. De Markforged FX20 is sensorgestuurd, voor een eenvoudige maar tegelijkertijd stabiele en robuuste printwijze. “Door composieten robuust te produceren, zullen we meer functionele onderdelen ontsluiten, gemaakt van sterkere materialen met nog grotere afmetingen, met toepassingen van de fabrieksvloer tot in de lucht”, legt Shai Terem uit, President en CEO van Markforged. Volgens hem kunnen nu zelfs de meest veeleisende bedrijven profiteren van 3D printen.

Drie nozzles

De FX20 beschikt in totaliteit over drie nozzles, twee voor kunststoffen en de derde voor de vezel. De temperatuur in de bouwkamer kan oplopen tot 200 graden C. Naast Ultem 3D print de machine ook nylon en het eigen Onyx materiaal van Markforged. Als continue vezel kan men naast glasvezels ook Kevlar- en koolstofvezel printen. De FX20 komt in de eerste helft van 2022 op de markt. Op Formnext demonstreert Markforged de nieuwe machine.

In de Benelux kun je voor de Markforged 3D printers onder andere terecht bij AMR Europe

Back to top button