Technology

Impossible Objects: snelle composiet 3D printer voor volumeproductie

Zo'n 15 keer sneller dan benchmark in high performance kunststoffen

Imposible Objects kondigt de nieuwe CBAM 25 3D printer aan als een stap volgens de Wet van Moore, maar dan voor 3D printen. De machine print vijftien keer sneller dan de snelste concurrent. En dat met high performance composiet.


De CBAM 25 wordt komende week op Rapid+TCT in Chicago gelanceerd. Robert Schwartz, oprichter en bestuursvoorzitter van Impossible Objects, bestempelt de nieuwe 3D printer als de stap richting een nieuw tijdperk. “We betreden een nieuw tijdperk van 3D printen met bijna onbeperkte materiaalopties met de snelheid van echte massaproductie. Dit is een Moore’s law moment voor 3D printen, en dit is slechts de eerste stap.”

De Impossible Objects CBAM 25 (foto’s: Impossible Objects)

Groot aantal toepassingen

De CBAM 25 is geschikt voor een groot aantal hoogwaardige composietmaterialen. Daaronder Carbon Fiber PEEK, een materiaal met zeer hoge chemische en temperatuurweerstand, en mechanische eigenschappen superieur aan de meeste engineering plastics. Carbon Fiber PEEK onderdelen zijn een geschikt alternatief voor aluminium, tooling, reserveonderdelen, reparaties en eindgebruik onderdelen. 

Meerdere stappen in printproces

De CBAM technologie van Impossible Objects is speciaal ontwikkeld voor het 3D printen met composiet. Het proces start met het aanbrengen van een bindmiddelinkt op een plaat versterkingsmateriaal. Hierop wordt thermoplastisch poeder aangebracht op die plaatsen waar in het product materiaal nodig is. Dat wordt elke laag herhaald. In de laatste stappen worden deze platen samengeperst en gesinterd, waarna het overtollig materiaal wordt verwijderd. Ondanks deze meerdere processtappen is de nieuwe CBAM 25 printer veel sneller dan gangbare 3D printers voor deze high performance materialen.

Hiermee verplaatst 3D printen zich naar volumefabricage

Hardloper en Formule racewagen

Om het verschil in snelheid te illustreren maakt Steve Hoover, CEO, de vergelijking tussen de snelste hardloper op 1 mijl en een Formule racewagen. “Dat is hetzelfde verschil dat onze nieuwe CBAM 25 heeft ten opzichte van eerdere technologieën. Wij geloven dat dit een enorme stap voorwaarts is, niet alleen voor ons bedrijf, maar ook voor onze industrie, omdat het 3D-printen zich verplaatst naar volumefabricage.”

Impossible Objects presenteert de CBAM 25 in Chicago op Rapid+TCT. De machine komt begin 2024 op de markt.  

Back to top button