Top story

Valcun lanceert eerste 3D aluminium printer Minerva

Pre-orders mogelijk vanaf Rapid+TCT in Chicago

De Vlaamse startup Valcun start de pre-sale van de 3D metaalprinter voor aluminium, Minerva. Op Rapid-TCT in Chicago zullen ze de eerste pre-orders noteren. Onlangs kreeg Valcun tijdens de AMUG-conferentie in Chicago veel positieve feedback op enkele aluminium onderdelen die getoond werden.


Als Jonas Galle, oprichter en CEO van Valcun, een van de onderdelen erbij haalt, wordt snel duidelijk waarom het op enthousiaste reacties kan rekenen. Valcun 3D print aluminium met een overhang tot 70 graden zonder dat een supportstructuur nodig is. “Het onderdeel kun je zo van de bouwplaat afhalen, zonder frees- of EDM-machine. En wij denken dat we met 70 graden nog niet op de limiet zitten.” De Belgische startup kreeg op AMUG vorige maand niet alleen positieve feedback, maar werd ook opgenomen op een rapport van SmarTech met opkomende en veelbelovende AM-technologieën. “We staan op de lijst van bedrijven die je in de gaten moet houden. Dat is goed, want nu kennen ons meer mensen uit de sector”, zegt Jonas Galle hierover.

Molten Metal Deposition: FFF printen met alu draad

Vorige maand kreeg Valcun op AMUG, waar het meedeed aan de technical; challenge, veel positieve feedback.

ESA laat ValCUN printen in de ruimte aantonen

Het kleine team van Valcun, ondersteund door een aantal internationaal ervaren AM-experts, ontwikkelt de Molten Metal Deposition technologie. Het proces is vergelijkbaar met FFF, maar dan met aluminium als toevoermateriaal dat door de extruder gaat. De feedstock is aluminiumdraad (momenteel de aluminium 4000 serie, voor aluminium 6000 worden de parameters ontwikkeld en zal samen met de eerste machine gereleased worden). Onlangs heeft ook de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de Belgische startup ontdekt. “ESA heeft een project goedgekeurd om de eerste stap aan te tonen dat we in de ruimte kunnen 3D printen”, legt Jonas Galle uit. Hij twijfelt er geen moment aan dat de Minerva 3D printer in een omgeving zonder zwaartekracht aluminium onderdelen kan printen. In theorie is dit zelfs de ideale omgeving. “Omdat er geen zuurstof is, zou er geen oxidatie kunnen optreden. Alsook zwaartekracht werkt tegen het proces. Microgravitatie zoals in de ruimte zou dan enkel een voordeel zijn. We moeten nu aantonen dat we dezelfde kwaliteit halen, ongeacht de positie van de 3D printer.”

Weinig concurrenten

De Molten Metal Deposition Technologie is bijzonder in de AM-industrie. Eigenlijk had Valcun in de ontwikkeling tot nog toe één serieuze concurrent: Xerox. Dat nam enkele jaren geleden de technologie van het Amerikaanse Vader Systems over. Ook Vader printte aluminium, zij het met een andere techniek. Eind verleden jaar heeft Xerox echter – informeel – de stekker uit het AM-project getrokken. Een andere mogelijke concurrent kan de Duitse machinebouwer Grob zijn, die op Formnext voor het eerst de machine liet zien voor het Liquid Metal Printing concept. Ook Grob 3D print met aluminium. De footprint van de Minerva 3D metaalprinter is echter voor eenzelfde bouwvolume vele malen kleiner dan die van de Duitse. “Net als het prijskaartje”, aldus Jonas Galle.

Links de Valcun Minerva aluminium printer; in het midden de printkop en rechts een productvoorbeeld.



Kapitaalsronde uitgesteld

Eigenlijk stond voor dit jaar een nieuwe investeringsronde op het programma. Jonas Galle: “We wilden een kapitaalsronde doen maar we proberen deze uit te stellen. We willen eerst de machine op de markt brengen met als focusgroepen R&D en wetenschappelijke onderzoekers. Met hun feedback kunnen we de uiteindelijke productiemachine beter maken en staan we sterker richting potentiële investeerders.” De eerste versie waarvoor binnenkort de orderboeken open gaan, zal een volledig open systeem zijn, zodat de gebruikers toegang hebben tot alle parameterinstellingen alsook de materialen. “We zoeken gebruikers die de machine mee willen helpen optimaliseren”, aldus Jonas Galle. De volgende generatie wordt dan vrijgegeven voor de bredere marktintroductie. Dit zal dan een meer op de industrie aangepaste versie zijn. Omdat het bedrijf stilaan naar de markt gaat, zoekt het onder andere een business developer.

Als het lukt om aluminium 6061 te printen, een sterker materiaal, zijn we de game changer in de markt

Industriële toepassingen

Met deze industriële 3D metaalprinter richt Valcun zich op maakbedrijven die over aluminium onderdelen willen beschikken waarbij de combinatie van AM en aluminium een economische toegevoegde waarde kan geven.. Denk bijvoorbeeld aan halffabrikaten, warmtewisselaars, katalysatoren en andere complexe onderdelen. Gebruiksgemak – zowel qua inzetbaarheid van de printer als materiaal – en snelheid en lage kosten zijn de kenmerken waaraan het team nog steeds vasthoudt. Doordat de onderdelen dankzij het unieke AM-proces gemakkelijk van de bouwplaats verwijderd kunnen worden, laat de Minerva 3D metaalprinter zich vanaf het begin vrij eenvoudig automatiseren. Een laatste voordeel waarop Jonas Galle wijst, is het lage energieverbruik. Een standaard 230V stopcontact is voldoende. “Als het lukt om aluminium 6061 te printen, een sterker materiaal, zijn we de game changer in de markt.”

Volgende generatie in de pijplijn

Hiermee houdt de ontwikkeling zeker niet op. In de roadmap staan onder andere het 3D printen met aluminium spanen uit de verspaning en de ontwikkeling van een printkop die op een robotarm geplaatst wordt voor grotere onderdelen. Valcun is een van de partijen in het 3DOP project dat verleden jaar tijdens Formnext op de stand van Brainport Development officieel gepresenteerd is. Hieraan doen 35 partners uit acht Europese landen mee. De Belgische 3D printerfabrikant doet onder andere mee aan het werkpakket optimalisatie van de productie door middel van AM. Het project moet bouwstenen opleveren voor de volgende generatie Valcun 3D metaalprinter. Daarmee moet serieproductie met additive manufacturing substantieel goedkoper worden, zonder aan kwaliteit en industrialisatie in te boeten. 

Foto: Johan Galle, co-founder en CEO van Valcun, samen met Jan de Pauw, co-founder en CTO (foto: Valcun)

Back to top button