3D printmarkt

Valcun haal € 1,5 miljoen op bij Belgische investeerders

Start-up wil met unieke 3D metaalprinttechniek versneld internationaliseren

De Belgische startup Valcun heeft € 1,5 miljoen opgehaald bij investeerders. Daarmee kan het de gepatenteerde technologie voor toegankelijk 3D metaalprinten verder ontwikkelen. Een aantal business angels uit de Belgische industrie investeert in deze ronde mee.


“De coronacrisis leek even roet in het eten te gooien om kapitaal op te halen, maar de goedkeuring voor een bijkomende financiering geeft ons nu de nodige ruimte om verder te groeien”, zegt CEO en medeoprichter Jonas Galle. Hij en medeoprichter Jan De Pauw kunnen dankzij de nieuwe financieringsronde hun ambities gaan waarmaken: 3D metaalprinten “toegankelijk en economisch competitief maken.”

Start-up wil met unieke 3D metaalprinttechniek versneld internationaliseren

Het huidige team van Valcun: Jan De Pauw, Antoine Decugnière, Jonas Galle en Mohsen Saadatmand.

Baanbrekend

Naast investeringsfonds PMV en het Vlaams Agentschap Innoveren & Ondernemen VLAIO geloven verschillende business angels in de Belgische technologie. De investeerders in deze ronde zijn dan ook Piet D’Haeyer (CEO Pedeo), de broers Wim en Guido Beazar (ex-Compex, bestuurders van technologiebedrijven en ex-EY ondernemers van het jaar), Jan Robrechts (CEO Lavetan),  en Paul Maeyaert (IP lawyer Fencer ). Zij geloven in de metaalprinttechnologie van de Vlaamse startup. “ValCUN raakt me in mijn passie, mensen en techniek: een team met innovatiedrang en ambitie en een metaaltechnologie die absoluut het potentieel heeft baanbrekend te worden”, zegt Piet D’Haeyer, die met de hogedrukgieterij Pedeo middenin de metaalindustrie opereert.

Geschikt voor meerdere materiaalstromen

Valcun gebruikt geen laser als energiebron noch metaalpoeder. Er zijn geen vormvereisten aan het toevoegmateriaal. Daardoor zijn zowel draad, granulaten en reststromen als zelfs gerecycleerd metaal en eerder geprinte onderdelen geschikt voor gebruik. Op die manier wil de start-up 3D metaalprinten economisch competitief maken voor alle spelers in de maakindustrie. Eind vorig jaar werd de patentaanvraag voor de technologie goedgekeurd. Mede daarmee hebben de beide oprichters de investeerders weten te overtuigen.

Is de Valcun technologie voor 3D metaalprinten iets voor Tesla?

Lees hier een interview met Jonas Galle over hoe Valcun 2020 is doorgekomen

Google en Tesla

Er staan momenteel verschillende pilotprojecten op stapel. De oprichters richten zich in eerste instantie op near-net-shape producten en warmtewisselaars, die onder andere cruciaal zijn voor de batterijen in elektrische voertuigen.  De vraag naar hogere energiedichtheden zorgt voor een stijgende vraag naar effectieve koeling. Voor de productie van bijvoorbeeld warmtewisselaars denkt Valcun met de metaalprinttechnologie een oplossing aan te reiken. “We hebben geen gemakkelijk pad gekozen door én hardware én een nieuwe technologie te ontwikkelen, een combinatie waar vele investeerder avers tegenover staan. We zetten aldus onze torenhoge ambities gestaag verder door wereldwijd te gaan denken”, aldus co-founder Jan De Pauw. “We zien potentieel bij gerenommeerde bedrijven zoals Google en Tesla.”

Nieuwe medewerkers

De Belgische markt alleen is te klein. Daarom positioneert Valcun zich meteen als internationale onderneming. Nu men de volgende stappen kan gaan zetten, zoekt de start-up nieuwe medewerkers om de groeiplannen verder mee vorm te geven. Jan de Pauw: “Om onze plannen in een stroomversnelling te brengen, zijn we op zoek naar talenten voor business/customer development en engineering.” Daarnaast zijn interessante cases uit de industrie welkom.

Back to top button