3D printmarkt

Wohlers Report 2021: AM-industrie groeit ondanks pandemie

Ondanks de coronapandemie en de tegenvallende financiële resultaten van veel AM-bedrijven, heeft de sector als geheel toch nog een groei weten te realiseren in 2020. De AM-markt is wereldwijd met 7,5% gegroeid, aldus de nieuwe editie van Wohlers Report. Ondanks de pandemie, voegt Terry Wohlers er aan toe.


De wereldwijde AM-markt is blijven steken op $12,8 miljard dollar, aldus het nieuwe Wohlers Report. Dat betekent weliswaar een veel lagere groei vergeleken met het gemiddelde in de afgelopen  10 jaar (27,4%). Vergeleken met andere sectoren, bijvoorbeeld de werktuigmachinemarkt ruim -30%), is de groei in een coronajaar als 2020 al een prestatie op zich.

Nieuwkomers groeien; gevestigde orde ziet verkopen krimpen

De nieuwkomers in de markt, zoals Velo3D, hebben vorig jaar groei in hun verkopen gerealiseerd, in tegenstelling tot de gevestigde spelers.

Servicebureaus zien groei

Een positief punt uit het rapport is dat de 3D print servicebureaus hun omzet afgelopen jaar hebben zien groeien met 7,1%. Dit zal waarschijnlijk vooral medisch gerelateerd zijn, omdat deze bedrijven ook flink last hebben gehad van de stilgevallen vraag in veel industrietakken, zoals Materialise onlangs nog berichtte. De wereldwijde markt van de onafhankelijke servicebureaus heeft inmiddels een omvang van $5,3 miljard. De eerlijkheid gebiedt wel erbij te zeggen dat ook deze groei fors lager is dan een jaar eerder.

Gevestigde spelers zien verkopen afnemen

Een tweede – niet onverwachte – conclusie die Terry Wohlers en zijn team trekken, is dat de nieuwe en kleinere spelers in de markt vorig jaar hun omzet hebben zien groeien. De gevestigde bedrijven zagen daarentegen hun verkopen van machines teruglopen.

In het Wohlers Report is een apart hoofdstuk gewijd aan overnames, beursgangen en investeringen in startups. Afgelopen jaar is er fors geïnvesteerd in een aantal AM-bedrijven, waaronder Desktop Metal.

Als je lid bent van Flam3D, kun je het Wohlers Report met korting kopen.

Back to top button