3D printmarkt

Wohlers Report 2020: 3D printen voor productie bijna $1,5 miljard

Terry Wohlers heeft dit jaar een belangrijk deel van zijn Wohlers Report 2020 gewijd aan de toepassing van additive manufacturing. Meer dan 250 toepassingen worden in de ‘bijbel’ van de AM industrie beschreven. Afgelopen jaar werd wereldwijd bijna $1,5 miljard besteed aan het 3D printen van eindonderdelen. Conclusie: de 2020 editie gaat over het volwassen worden van 3D printen en de stap naar productie.


Dat is misschien wel de belangrijkste grafiek in het Wohlers Report 2020. In 2016 bleef de teller nog steken op ruim $600 miljoen dat besteed werd aan de AM productie van eindonderdelen. In drie jaar tijd verdubbelt dit getal dus. “Er is een tijdperk aangebroken waar de gebruikers van AM op de bestuurdersstoel zitten”, schrijft Therry Wohlers in een summiere toelichting op het rapport. Deze gebruikers verleggen continu de grenzen van wat met 3D printen kan.

Therry Wohlers ziet additive manufacturing volwassen worden

De groei van de bestedingen aan het produceren van eindonderdelen met AM. Bedenk wel dat wereldwijd elk jaar meer dan 12 triljoen dollar in de maakindustrie omgaat. In dat perspectief heeft additive manufacturing nog wel een weg te gaan.

Impeller: van 73 onderdelen naar 1

Een van de voorbeelden is een composiet impeller van het Amerikaanse 3D print servicebureau Jabil. Door de impeller te redesignen voor additive manufacturing neemt het aantal onderdelen af van 73 metalen componenten tot een vezelversterkte impeller, die in één geheel wordt ge-3D-print. Wie nog steeds denkt dat 3D printen langzamer is, moet deze case bestuderen. Jabil produceert nu 50 impellers in de tijd die vroeger nodig was om er één te maken.

De huidige Coronacrisis laat zien dat 3D printen van functionele onderdelen kan.

Passende aanbiedingen

Therry Wohlers verwijst ook nog naar het bericht dat vorig weekend naar buiten kwam over een Italiaans initiatief om voor een ziekenhuis venturi kleppen voor een beademingsapparaat te printen, omdat de leverancier ze niet tijdig kon leveren. “Systeem fabrikanten, service providers en materiaalproduceren reageren met passende aanbiedingen”, aldus Wohlers.

Jubileumeditie van de AM bijbel

Het is de 25e editie van het Wohlers AM Report. Een belangrijk aandeel in de inhoud hebben 129 servicebureaus die aan bod komen. Daarnaast beschrijft hij 114 fabrikanten van industriële AM systemen en 40 partijen die onafhankelijk materialen maken. Ook gaat hij in op de onderzoeksactiviteiten van niet minder dan 130 wetenschappelijke onderzoeksinstellingen. Tot slot bespreekt hij de 77 investeringen in vroegtijdige AM ontwikkelingen die in 2019 zijn gedaan. Alles bij elkaar hebben de investeerders zo’n $1,1 miljard hierin geïnvesteerd.

Het Wohlers AM Report 2020 telt zo’n 380 bladzijden, aangevuld met nog eens 145 pagina’s aanvullende online content. Vanuit de Benelux heeft Kris Binon van Flam3D bijdragen aan het rapport geleverd, naast Thierry Dormael van Sirris en Joris Peels van 3DPrint.com. Hier vind je het inhoudsoverzicht van het rapport.

Back to top button