Technology

AM-Flow en Oceanz gaan AM automatiseren

AM-Flow en Oceanz gaan samen volledig geautomatiseerde productielijnen voor additive manufacturing ontwikkelen. De 3D beeldherkenningstechnologie van AM-Flow, gebaseerd op Kunstmatige Intelligentie, is de kern van het concept. Deze technologie wordt niet alleen gebruikt voor het sorteren van de producten voor de post processing stappen. Ook in de kwaliteitscontrole zal de technologie een rol gaan spelen.


“Net als bij andere 3D-printserviceproviders, wordt ook bij Oceanz een deel van het nabewerkingsproces handmatig uitgevoerd. Daarom zien wij het belang in van het toepassen en ontwikkelen van nieuwe technologische principes, zoals automatische identificatie, in stellen wij onze productiefaciliteiten als ‘living lab’ ter beschikking. Deze combinatie is uniek en nodig om de processen te optimaliseren qua kwaliteit en snelheid”, zegt Erik van der Garde, CEO Oceanz 3D-printing.

Beeldherkenning en AI kerntechnologie voor kwaliteitscontrole en sorteren van AM-producten

De conceptlijn zoals AM-Flow deze op RapidPro demonstreerde wordt samen met Oceanz verder uitgewerkt en getest in een AM-productieomgeving.

Grote bedrijven willen opschalen met 3D printen

AM-Flow liet enkele weken geleden op RapidPro alweer een vervolgstap zien qua automatisering van het hele 3D printproces, inclusief post processing. Carlos Zwikker, bij AM-Flow aan de slag gegaan als commercieel directeur, zegt dat de tijd rijp is om dit soort oplossingen te ontwikkelen. “Enkele grote AM-bedrijven hebben al een high volume high mix productstroom. EOS werkt aan de Fusion technologie. Iedereen is bezig met grotere volumes. Grote spelers willen opschalen.” Dat kan echter pas echt goed gebeuren als onderdelen na het 3D printen automatisch geïdentificeerd kunnen worden voor de vervolgstappen. 

Ook visuele kwaliteitscontrole automatiseren

In Veldhoven demonstreerde de Nederlandse start-up een concept productlijn, waarbij de robot de producten identificeert en vervolgens sorteert. Dat gebeurt met de AI-technologie van AM-Flow en 3D vision. Terwijl de onderdelen geprint worden, maakt het systeem 360 graden renderings waarmee de algoritmen voor de automatische beeldherkenning kunnen werken. Daarmee kan men de producten identificeren en sorteren. “Samen met Oceanz gaan we de productielijn verder uitwerken en nemen we ook het kwaliteitsaspect mee”, aldus Carlos Zwikker. Met dezelfde technologie waarmee het systeem van AM-Flow de producten identificeert, wil men straks ook een visuele controle van de kwaliteit doen. Er wordt zelfs gewerkt aan een systeem om de onderdelen om te draaien om zo beelden te kunnen maken van alle zijden van het product. 

AM-Flow gebruikt de kunstmatige intelligentie om de robot zonder programmeren de producten te laten sorteren.

AM wordt serieuze technologie voor massaproductie

AM-Flow koppelt het systeem aan het ERP-systeem van het 3D printbedrijf. Op RapidPro werd een eerste versie getoond van een management dashboard . Ondertussen werkt men aan andere functionaliteiten. De samenwerking met Oceanz, waar de concepten in een real life omgeving getest worden, moet leiden tot een industriële oplossing om 3D printen als productietechnologie geschikt te maken. Stefan Rink, CEO van AM-Flow:  “Nu is het moment aangebroken dat Additive Manufacturing een serieus alternatief is voor traditionele massa productiemethodes. Om dit te bereiken moet de gehele digitale workflow optimaal ingericht zijn en handmatige processen tot een minimum beperkt worden. Met onze AM-Flow technologie zijn wij in staat deze end-to-end industrialisatie te bieden.”

Back to top button