3D printmarkt

Desktop Metal haalt met beursnotering miljoenen op voor AM 2.0

Sinds deze week kan iedereen aandeelhouder worden van Desktop Metal. De Amerikaanse fabrikant staat genoteerd aan de beurs van New York. Kwestie van reverse engineering in financiële zin: Desktop Metal is samengegaan met het al aan de beursgenoteerde Trine Acquisition Corp., speciaal voor dit soort constructies opgericht. Met het afronden van deze transactie is er in totaliteit $580 miljoen in de printerfabrikant geïnvesteerd. Dat geeft Desktop Metal armslag voor de uitrol van AM 2.0.


De onderneming die Ric Fulop, CEO, in 2015 samen met anderen heeft opgericht, heeft een duizelingwekkende ontwikkeling doorgemaakt. Fulop noemt de beursnotering een mijlpaal voor het bedrijf. Het totale bedrag van meer dan een half miljard dollar die investeerders tot nog toe op tafel hebben gelegd, zal voor een behoorlijke druk op Desktop Metal zorgen. Nu wordt het tijd om te leveren.

Desktop Metal positioneert zich aan de kop van AM 2.0

Ric Fulop mocht de bel luiden voor de start van de beursdag waarop Desktop Metal voor het eerst aan de New York Stock Exchange genoteerd staat.

AM-markt tot 2030: meer dan vertienvoudiging

Fulop maakt zich daar geen zorgen om, blijkt uit de informatie die Desktop Metal rond de beursnotering vrijgeeft. Hij verwijst naar het Wohlers Report 2020. Daarin voorspelt Terry Wohlers dat de AM-markt van $12 miljard in 2019 dit decennium gaat groeien naar $146 miljard in 2030. “Wij geloven dat de AM-industrie op een belangrijk omslagpunt staat en dat Desktop Metal vooroploopt in deze transformatie”, zegt Fulop. Hij praat over AM 2.0, de nieuwe generatie printtechnologieën die voor hogere productiviteit zorgen, betere herhaalnauwkeurigheid en concurrerende kosten, waarmee de technologie geschikt wordt voor serieproductie. Innovaties op het vlak van 3D printers, de software en de materialen, leiden ertoe dat additive manufacturing concurrerend wordt met conventionele processen. Daarmee wordt de 12 triljoen grote markt van de maakindustrie ontsloten. Desktop Metal brengt als pure AM-speler innovaties, patenten, technologie en nu kapitaal samen om deze groei te verzilveren.

Voorsprong vasthouden

Leo Hindrey Jr, de investeerder die via de omgekeerde overname zich met zijn aandeelhouders inkoopt in Desktop Metal, heeft er alle vertrouwen in dat het bedrijf de maakindustrie revolutionair gaat veranderen. De kapitaalinjectie van de nieuwe transactie geeft Desktop Metal de power om de voorsprong op de rest te behouden. “Een groot deel van dit kapitaal zal bestemd worden voor continue productinnovatie en zal onze koplopervoorsprong bewaren.” De onderneming gaat het geld daarnaast gebruiken om de wereldwijde go-to-market strategie qua uitvoering te versnellen.

DM Production System P-50 goed voor 3D printen duizenden metalen onderdelen per dag

Desktop Metal NYSE
De drie oprichters, Chris Schuh, Ric Fulop en Jonah Myerberg voor de NYSE in Manhattan.

2021 jaar van de waarheid als leveringen op gang komen

2021 moet het jaar worden waarin Desktop Metal de belofte gaat waarmaken. In het huidige kwartaal is het begonnen de Shop System uit te leveren. De productie hiervan wordt momenteel opgevoerd. Ook starten dit kwartaal de eerste leveringen van het Production System P-1. Dat gebruikt dezelfde Single Pass Jetting technologie als het vlaggenschip van Desktop Metal, het Production System P-50. De grootschalige uitlevering van dit systeem is gepland voor de tweede helft van 2021. Desktop Metal zegt dat dit P-50 systeem 100 keer sneller is dan vergelijkbare laser powderbed fusion systemen, als je dezelfde materialen print. Met deze machine moet het mogelijk zijn om duizenden onderdelen per dag te produceren tegen prijzen die concurreren met bestaande productietechnieken. Het portfolio van de fabrikant wordt afgerond met het Studio System, een quasi desktop metaalprinter die al twee jaar op de markt is. In het laatste kwartaal van 2020 begint ook de levering van de Fiber, een 3D printer voor continue vezels die vorig jaar op Formnext gepresenteerd werd.

Back to top button