Technology

Markforged verdubbelt snelheid 3D metaalprinter Metal X

X7 Field Edition voor 3D printen in ruw terrein

Tegelijk met de aankondiging van de Metal X Gen 2 3D metaalprinter begint Markforged met de uitrol van de nieuwe Next Day Metal software. Hiermee verdubbelt de snelheid van alle Metal X metaalprinters van de eerste generatie. Ook het sinterproces verloopt sneller, waardoor gebruikers van de Metal X aanzienlijk sneller over hun metalen onderdelen kunnen beschikken.

Vier jaar na de lancering van de eerste versie van Metal X komt Markforged met de tweede generatie. De nieuwe 3D metaalprinter borduurt voort op de bestaande versie, maar is op een aantal belangrijke punten verbeterd. Zo ligt het energieverbruik lager door een betere isolatie, beschikt de 3D printer over sensoren in de deur en groeit het bedieningsscherm.

Naast 2e generatie Metal X is Next Day Metal software beschikbaar voor 1e generatie 3D metaalprinter

Metal X Gen 2
De 2e generatie van de Metal X 3D metaalprinter (Foto’s Markforged)

Nieuwe software

De belangrijkste vernieuwing zit in de software, Next Day Metal. Deze software is – over the air – ook beschikbaar voor de bezitters van de eerste generatie Metal X. Hierdoor verdubbelt de printsnelheid van de gebruiksvriendelijke metaalprinter. Omdat de was- en droogtijden voor kleinere delen nauwkeuriger berekend worden, verkort Markforged de debinding cyclus. In combinatie met een express sinterproces in de Sinter 2 oven, die ongeveer 17 uur in beslag neemt, betekent dat bedrijven metalen onderdelen sneller beschikbaar hebben.

Olie- en gasindustrie

Een van de bètatesters van de nieuwe generatie software voor de Metal X is het Schotse Angus 3D Solutions, een 3D print servicebureau. De in Schotland gevestigde printserviceprovider gebruikt het Digital Forge-platform om belangrijke onderdelen voor zijn klanten te produceren. Daaronder enkele van de grootste olie- en gasbedrijven in Schotland. “Next Day Metal ontsluit een nieuw niveau van mogelijkheden voor ons om onze metaalprintactiviteiten uit te breiden en aan de behoeften van onze klanten te voldoen met nog snellere doorlooptijden”, zegt Andy Simpson, Managing Director van Angus 3D Solutions. Voor een van de klanten is er binnen drie dagen een prototype van een speciale steeksleutel geproduceerd en afgeleverd, iets dat met traditionele processen langer zou hebben geduurd. Met Next Day Metal kon ditzelfde onderdeel ‘s nachts worden geproduceerd.

De X7 FE editie, gebouwd om onder de meest ruwe omstandigheden onderdelen te 3D printen die direct inzetbaar zijn.

Industriële 3D printer voor op locatie

Naast deze twee innovaties op metaalprintvlak kondigt Markforged de X7 FE aan, een industriële 3D printer voor op afgelegen locaties om daar direct industrieel toepasbare onderdelen te 3D printen. Onder andere de Amerikaanse marine maakt hiervan gebruik. De X7 FE is uitgerust met een high-impact polyethyleen Pelican koffer voor bescherming tijdens transport door ruwe omgevingen. De koffer bevat alle gereedschappen, reserveonderdelen en materialen die nodig zijn voor onderhouds- en reparatiewerkzaamheden in het veld. Klanten kunnen het toestel rechtstreeks in ruwe omgevingen droppen. Denk hierbij aan gevechtszones en exploratiegebieden. In minder dan twee minuten is de X7 FE printklaar maken.

Shai Terem, CEO van Markforged, noemt de nieuwe producten de volgende generatie AM oplossingen die niet alleen het begrip ‘maken’ herdefiniëren maar eveneens de basis vormen voor een weerbare maakindustrie waar ook ter  wereld.

Zowel de Metal X Gen 2 als de Next Day Metal software zijn direct leverbaar. Voor de X7 FE kunnen nu al orders worden geplaatst, de levering begint in de herfst van dit jaar. In de Benelux kun je onder andere terecht bij AMR Europe en Mark3D.

Back to top button