Technology

Benelux primeur voor Markforged Metal X

Mark3D heeft op het Cadmes event de nieuwe 3D metaalprinter van Markforged, de Metal X, gedemonstreerd. De levering van deze 3D metaalprinter in Europa is gestart. Als eerste materiaal is 17-4 roestvrijstaal beschikbaar. De komende maanden worden daar nog aluminium, gereedschapstaal, Inconel, titanium en als laatste koper aan toegevoegd.

 

Cadmes had de Benelux primeur: het was de eerste keer dat de Metal X werkend op een evenement werd getoond. En dat hebben de reseller van Solidworks en Mark3D Benelux geweten. “De interesse is groot. De subsessie over 3D printen was zo snel vol dat we nog een tweede sessie hebben opengesteld,” zegt Allan van de Laak, sales consultant bij Mark3D Benelux. De Metal X is in Europa momenteel de enige metaalprinter op basis FDM-technologie die te koop is voor de prijs van een standaard CNC-freesmachine.

 

Het Cadmes event is het eerste publieke evenement waar de Markforged Metal X gepresenteerd is.

 

Toepassingen voor de Metal X

Uit de vele gesprekken die het Mark3D team op het event heeft gehouden, concludeert Allan van de Laak dat maakbedrijven best al ideeën hebben hoe deze 3D metaalprinter in te zetten. Een aantal zoekt een alternatieve technologie voor de productie van metalen onderdelen die lang geleden zijn geproduceerd en nu vervangen moeten worden. Als het om reserve-onderdelen van machines of motoren gaat, heeft het geen zin om nu weer een serie te produceren. “Zo’n toepassing is perfect om te 3D printen”, aldus Allan. Het vervangen van het gieten van kleine componenten is een andere toepassing waar Markforged zich met deze Metal X op richt. Mits de onderdelen binnen het beperkte bouwvolume van de metaalprinter passen, kunnen de kosten tot 10 keer lager uitvallen dan bij gieten omdat geen gietmal meer nodig is. Oplopende levertijden van CNC-freesstukken is een andere reden waarom machinebouwers naar deze technologie kijken.

 

Complete set voor prijs CNC-freesmachine

De Metal X kost inclusief het wasstation en de sinteroven € 120.000. De sinteroven heeft hetzelfde volume als de 3D metaalprinter. Het sinterproces wordt vanuit de software waarmee printjob voor de Metal X wordt voorbereid, aangestuurd. Daarbij wordt automatisch rekening gehouden met zaken als wanddikte om de juiste sintertijd te berekenen.

 

Metal X

 

De Metal X 3D print de onderdelen die daarna nog gewassen en gesinterd worden om het polymeeraandeel te verwijderen en de hoge materiaaldichtheid te verkrijgen.

Levering overbruggen met andere Markforged printers

Markforged brengt de komende maanden nieuwe metaallegeringen op de markt voor de Metal X. Dit jaar volgt in ieder geval nog 316-L, daarna volgen de andere materialen. “De scope is dat binnen nu en vier maanden de gangbare materialen beschikbaar zijn”, zegt Allan van de Laak. Voor Europese klanten is dat overigens geen probleem, want hoewel de levering is gestart, zijn de machines slechts mondjesmaat beschikbaar. De levertijd bedraagt ongeveer acht maanden. “Om deze periode te overbruggen krijgen de kopers voor het bedrag dat ze aanbetalen een Markforged Desktop 3D printer of ze kunnen een bundel kopen en krijgen fikse korting op de Industrial 3D printer.” Met beide 3D printers kunnen composietmaterialen zoals Kevlar en Carbon worden geprint.

Het team van Mark3D is in november op Formnext aanwezig op de stand van Markforged.

 

Back to top button