Applications

Farmabedrijf Abigo Medical houdt verpakkingslijn draaiende dankzij 3D printen

Reserve onderdelen 3D printen is momenteel een van de meest belovende toepassingen van 3D printen. Zweedse farmaceutisch bedrijf Abigo Medical heeft een verpakkingslijn negen weken draaiende gehouden met 3D geprinte snaarwielen die een factor tien goedkoper waren dan de originele onderdelen. Daarvan bedroeg de levertijd overigens acht weken.


Abigo Medical in Zweden ontwikkelt, produceert en distribueert wondverzorgingsmiddelen. De productie hiervan vindt in de eigen fabriek in Askersund plaats, onder strikte condities om aan de regelgeving te voldoen. Precies dat is voor Linus Göhle, als productietechnicus verantwoordelijk voor het onderhoud, aanleiding geweest om op zoek te gaan naar een hoog temperatuur 3D printer.

Lange levertijd poeliewielen overbrugd met 3D geprinte onderdelen van PEEK

Intamsys funmat HT

Waarom hoog temperatuur 3D printer?

“Ik heb vanaf het begin gezocht naar een 3D printer geschikt voor PEEK en Ultem. Voor sommige toepassingen hebben we namelijk echt goedkeuring voor de materialen die we gebruiken, nodig”, legt hij uit. Z’n keuze is gevallen op de Intamsys Funmat HT. Dit instapmodel van de lijn hoog temperatuur printers heeft een verwarmde bouwkamer (90 graden C), een verwarmd bed (160 graden C) en geharde nozzle (voor temperaturen tot 450 graden C). De printer is hiermee geschikt voor materialen zoals PEKK en PEEK. Precies dit laatste heeft Linus Göhle gebruikt voor de poeliewielen voor de verpakkingslijn. De temperatuur in deze lijn kan namelijk oplopen tot 85 tot 87 graden C.

Overbrugging lange levertijd van onderdelen

De noodzaak om de versleten snaarwielen van de vrij jonge lijn te gaan 3D printen is ingegeven door de lange levertijd van originele onderdelen: 8 weken. Linus Gühle heeft via reverse engineering eerst een CAD-model van het snaarwiel (diameter 92 mm) gemaakt, dat heeft hij vervolgens geprint op de Intamsys Funmat HT. Om het poeliewiel heeft hij een rubberen O-ring geplaatst en dat is ingebouwd in de verpakkingslijn. “We verwachtten dat de onderdelen een tot twee weken zouden meegaan. Dan zouden we een nieuwe set printen, net zolang totdat het originele onderdeel binnen zouden komen”, zegt Linus Göhle. Uiteindelijk heeft het met PEEK geprint poeliewiel negen weken in de verpakkingslijn gezeten. Toen zijn de originele onderdelen ingebouwd omdat de kwaliteitsafdeling van Abigo Medical dit wilde.

Levertijd en kosten

Zonder de snaarwielen te printen, had het medisch bedrijf wellicht de verpakkingslijn moeten stilleggen toen bleek dat de originele onderdelen een lange levertijd hadden. De kosten hebben tien procent bedragen van die van de originele onderdelen, waarbij Linus Göhle wel de kanttekening maakt dat deze een veel langere levensduur hebben. Ondertussen 3D printen hij en zijn team veel meer vervangingsonderdelen. Niet alleen als levertijden te lang zijn, ook omdat sommige 3D geprinte onderdelen aanzienlijk goedkoper zijn, bijvoorbeeld een lagerhuis voor een conveyorsysteem. “We hebben de behuizing geprint met polycarbonaat voor € 100, terwijl het originele aluminium onderdeel € 4000 kost.” Omdat polycarbonaat op de Intamsys Funmat HT net zo gemakkelijk print als PEEK en PEKK, kiest hij tegenwoordig standaard voor dit materiaal als de eigenschappen voor de toepassing voldoende zijn. Met de Funmat HT printer kan het onderhoudsteam van Abigo Medical aluminium onderdelen vervangen door 3D geprinte onderdelen doordat de printer geschikt is voor high performance materialen.

Intamsys Funmat HT
De Intamsys Funmat HT is het instap model van de lijn hoog temperatuur 3D printers van de Chinese fabrikant.

Open platform nodig voor farmabedrijf

Niet alleen het gemak van de 3D printer maar ook het open systeem spreekt hem aan. Soms vragen klanten dat Abigo in de lijnen enkel materialen gebruiken die gecertificeerd zijn. Dat geldt bijvoorbeeld voor de stempel van de sealunit in de verpakkingslijn, die mag alleen van PEEK gemaakt zijn. “Daarvoor hebben we leveranciers nodig die open zijn over de samenstelling van hun filament en daarom willen we een 3D printer met een open platform.” Bij Abigo Medical draait de Intamsys Hunmat HT inmiddels bijna dag en nacht. “Ik merk dat de 3D printer meer en meer onderdeel uitmaakt van onze workflow. We zetten de 3D printer steeds meer in voor onderhoudswerk. Hoe meer we leren over de materialen en de beperkingen, des te meer kunnen we profiteren van de 3D printer.”

De hoog temperatuur 3D printers van Intamsys worden in de Benelux verkocht door Seeda.

Back to top button