Technology

Markforged wint patentzaak van Desktop Metal

Markforged heeft de patentzaak die Desktop Metal had aangespannen, gewonnen. De federale jury in Massachusetts heeft unaniem beslist dat het bedrijf van Greg Mark op geen enkele claim van Desktop Metal inbreuk pleegt. De jury was er na een dag beraadslagen al uit. De rechtszaak draaide om de metaalprinter die beide bedrijven op de markt hebben gebracht, en dan specifiek over de keramische laag waardoor je supportmateriaal makkelijk verwijdert.

 

Keramische laag voor verwijderen support noch uitvinding DM noch Markforged

Het Studio System van Desktop Metal en de Metal X van Markforged zijn qua technologie op hetzelfde principe gebaseerd. Opvallend is dat beide 3 printers tussen het werkstuk en het supportmateriaal een keramisch laag printen. Hierdoor kun je later het ondersteuningsmateriaal met de hand afbreken. Met name bij een 3D metaalprinter voor in een bureauomgeving is dat een belangrijk gegeven. Desktop Metal claimde dat het deze technologie gepatenteerd heeft.

 

desktop metal

Hier draaide de rechtszaak om, de keramische laag tussen support en werkstuk. Desktop Metal claimde hier patent op te hebben, wat de jury afwijst. (Foto: Deskop Metal)

 

Uitvinden al veel eerder gedaan

Daar gaat de jury van de federale rechtbank in Boston dus niet in mee. Diverse Amerikaanse media berichten dat Markforged in de rechtszaal heeft aangedragen dat meerdere partijen dit al veel eerder deden voordat Desktop Metal het zogenaamd zou hebben uitgevonden. Het schijnt dat de advocaten van Markforged in de rechtszaal meerdere getuigen hebben opgevoerd die deze bewering staven. Als iemand iets al een keer heeft toegepast, kun je er geen geldig patent meer voor krijgen. Desktop Metal heeft deze visie telkens ontkend. De advocaten van MarkForged hebben aangegeven dat het patentbureau over onvoldoende informatie beschikte om de patentaanvraag van de concurrent af te wijzen. Dat zou dus onterecht zijn toegekend, een mening waar de jury in meegaat.

 

Jury is er binnen een dag uit

Zoals Markforged zelf in een persbericht bekend maakt, heeft de jury na amper een dag de fabrikant van de Metal X 3D printer gelijk gegeven. “Wij zijn blij dat de jury vindt dat we geen inbreuk op patenten plegen en dat de Metal X, onze laatste uitbreiding van het Markforged printplatform, gebaseerd is op onze eigen Markforged technologie”, zegt oprichter Greg Mark in een reactie op de uitspraak. De Metal X is de afgelopen maanden gewoon uitgeleverd in de VS.

AMR Europe, dat de Markforged 3D printers in Nederland verkoopt, verwacht eind van de zomer de eerste Metal X 3D printers in Nederland. Desktop Metal heeft nog niet in een persbericht gereageerd.

FOTO: een onderdeel 3D geprint met de Metal X van Markforged.

 

Back to top button