Applications

Clean2Antarctica met 3D geprinte Solar Voyager naar de Zuidpool

Eind augustus vertrekt de Clean2Antarctica expeditie uit Amsterdam. Iedereen die dit een warm hart toedraagt, kan een stukje meezeilen aan boord van het tallship De Morgenster. In het uiteindelijk laatste deel van deze expeditie rijdt Edwin ter Velde met de Solar Voyager over de ijsvlakten naar de geografische Zuidpool. En nogal wat onderdelen van dit voertuig zijn 3D geprint.

 

Expeditie voor zero waste samenleving vertrekt eind augustus uit Amsterdam

Edwin ter Velde wilt dat we sneller transformeren naar een circulaire samenleving. Afval moet er niet meer zijn, want van afval maken we grondstoffen. Om bedrijven en consumenten aan te zetten radicaal anders te gaan denken, begeeft hij zich met een grotendeels uit afval gebouwd voertuig, aangedreven met hernieuwbare zonne-energie, op weg naar de geografische Zuidpool.

 

clean2antarctica

Edwin ter Velde bezig met de opbouw van de carrosserie met de 3D geprinte HexCores. PET-afval krijgt weer een nieuwe functie. (Foto: Clean2Antarctica)

 

Gerecycled PET-afval 3D geprint

De Solar Voyager is namelijk gebouwd op basis van HexCores, zeshoeken voorzien van een zwaluwstaart. Het materiaal is gerecycled PET-afval, verwerkt tot filament. “Het zou niet kunnen omdat het materiaal te bros is. Maar niemand kon me uitleggen waarom je van PET-afval geen bouwstenen voor de Solar Voyager kon maken”, zegt Edwin ter Velde verder. Uiteindelijk is hij er samen met partner Teijin in geslaagd om het materiaal zodanig te recyclen dat je er bruikbaar filament van kunt maken. De HexCores zijn vervolgens geprint op Ultimaker printers. De wagen heeft alle testen, inclusief die op IJsland, doorstaan. De scharnieren van het expeditievoertuig heeft AMR Europe geprint van Onyx, een materiaal op basis van nylon met koolstofvezel versterkt met Kevlar. AMR Europe heeft de scharnieren geprint op een Markforged 3D printer.

 

Vertrek uit Amsterdam

Edwin zeilt in het kader van Clean2Antarctica eerst met zes groepen jongeren naar in Ushuaia, de laatste halte voor de onbewoonde wereld van Antarctica. Elke groep werkt een duurzaamheidsvraagstuk voor het bedrijfsleven uit. De Quest for Change heet dit onderdeel. De opdrachtgevers hebben toegezegd de oplossing te implementeren. Vanuit Ushuaia gaat Edwin naar Antarctica waar hij in december aan de expeditie begint. Het vertrek uit Amsterdam, de Sail out – Nederland, wordt 27 augustus groots gevierd. Vanaf de locatie aan de Buiksloterweg zeilt hij met de tallship naar Ijmuiden. Wie Clean2Antarctica wil steunen, kan tegen betaling een deel van de tocht tot in IJmuiden meemaken aan boord van een van de vlootschepen.

Meer informatie hierover kun je op de website van de expeditie lezen. De kaartverkoop is 1 augustus gestart.

Back to top button