Applications

High-performance kunststoffen vervangen metalen tandwielen in e-bike

Met deze zomerse temperaturen is de e-bike ideaal: beetje trappen, en wel een lekker windje door je haar vanwege de snelheid dankzij de elektromotor. Om het genot van de e-bike compleet te maken, heeft de Duitse fietshobbyist Lars Hartmann de metalen tandwielen van zijn e-bike vervangen door 3D geprinte exemplaren. Voor hem op maat geprint, van een fluisterstille kunststof.

 

Igus 3D print tandwielen voor e-bike in fluisterstil en sterk iglidur 13

Lars Hartmann uit Reichshof is zo’n hobbyist die voortdurend op zoek is naar de beste oplossing. Het geluid van een metalen tandwiel, dat fungeerde als geleideroller op de ketting, beviel hem niet. Het tandwiel zorgde tijdens elektrisch fietsen voor het nodige geluid. Op zoek naar een oplossing, nam Lars Hartmann contact op met de 3D printservice van igus. Met3D printen biedt igus de oplossing voor het printen van maatwerk aandrijfelementen. Denk hierbij aan tandwielen, gemaakt van high-performance kunststoffen. De maatwerkoplossingen zijn niet alleen smeermiddelvrij en onderhoudsvrij, maar kennen ook een lager geluidsniveau.

 

iglidur

Schematische voorstelling van de workflow voor 3D geprinte kunststof tandwielen.

 

Slijtvaster dan standaard materialen

Lars Hartmann uploade de STEP-file van het tandwiel dat hij getekend had; igus 3D printe het in iglidur I3. De tandwielen zitten nu sinds twee maanden op twee fietsen van Hartmann en het geluidsniveau is duidelijk lager. iglidur I3 is ook geschikt voor industrieel gebruik en in kleine series. Het materiaal maakt indruk met goede slijtage-coëfficiënten en sterkte. Het wordt verwerkt middels selective laser sintering (SLS). De geproduceerde onderdelen kunnen direct worden gebruikt. Bij igus in het testlaboratorium zijn glijlagers van het materiaal vergeleken met de tot nu toe gebruikelijke materialen voor het selectieve lasersinteren. Zowel in de zwenk-, rotatie- als in de lineaire beweging zijn de onderdelen minimaal driemaal slijtvaster dan de standaard materialen.

 

Back to top button