ManufacturersTechnology

Markforged Metal X: 3D metaalprinter op basis FDM

Markforged komt opnieuw met een innovatie op 3D printgebied. De Amerikaanse bouwer van 3D printers voor carbonvezels lanceert de Markforged Metal X. Hiermee gaat men metaal 3D printen. De kostprijs van de machine zal onder de 100k dollars zijn, kondigt de fabrikant aan. Of dat echt goedkoop is?

 

ADAM printtechnologie belooft sterkte metalen componenten in 3 richtingen

Enkele jaren geleden baarde Markforged opzien met zijn 3D printer, waarmee carbon vezels ter versterking in een polyamide onderdeel kunnen worden geprint met FDM technologie. Autodesk is een van de investeerders in de startup die de carbon printers inmiddels verkoopt. Nu komt het bedrijf met een nieuwe metaalprinttechnologie: Atomic Diffusion Additive Manufacturing (ADAM). De technologie lijkt op de FDM printtechnologie en materiaal waar BASF met het Oostenrijkse Evotech aan werken.

 

Markforged Metal X
De Metal X printer waarmee MarkForged het metaalprinten bereikbaarder wil maken voor een grote groep.

 

Na sinteren metalen onderdeel

De metaalpoeders zitten in een plastic binder. Na het 3D printen wordt deze binder thermisch verwijderd waarna de onderdelen nog gesinterd worden. Pas dan krijgen ze hun definitieve geometrie en materiaaldichtheid. Door het hele deel in een keer te sinteren, groeien de metaalkristallen aan elkaar. Dat zorgt er volgens de ontwikkelaars voor dat de geprinte onderdelen ook in de Z-richting sterk zijn. Een typisch nadeel van FDM technologie is normaal gesproken dat de mechanische eigenschappen in de Z-richting minder zijn omdat de lagen op elkaar worden geprint. Markforged belooft dat dit door het sinteren voorkomen wordt, zodat de onderdelen in alle drie de richtingen over sterke mechanische eigenschappen beschikken.

 

Metal X
Twee producten afkomstig van de Metal X 3D printer.

Laser controleert nauwkeurigheid

Het bouwvolume van de eerste generatie Metal X 3D metaalprinters is 250 bij 220 bij 200 mm. De geometrische nauwkeurigheid wordt gecontroleerd met lasertechnologie, zoals dat ook gebeurt op de nieuwste versie Mark X carbonprinter. De 3D printer wordt qua aansturing geïntegreerd in het Eiger software platform. Dat is eveneens beschikbaar in een versie die op een lokale server draait. Met de printer kun je lattice structuren printen.

 

RVS direct beschikbaar, Inconel in ontwikkeling

De Metal X technologie wordt gelanceerd met in eerste instantie rvs soorten 17-4 en 303. Gereedschapstaal voor de Metal X is momenteel in ontwikkeling. Dat zal later dit jaar beschikbaar komen. Daarmee mikt men dan op het 3D printen van onder andere spuitgietmatrijzen. Ook wordt al getest met het printen van Inconel 725 en enkele aluminiumlegeringen voor luchtvaarttoepassingen.

Lees ook artikel over hoe BASF en Evotech metaalprinten op een FDM printer mogelijk maken

 

Back to top button