bioprintingsoftware

Renishaw ADEPT: zonder CAD-kennis patiënt specifiek implantaat designen

Door het ontwerp en de printjob voorbereiding voor cranio-maxillofaciale implantaten vergaand te automatiseren, verlaagt Renishaw de drempel voor chirurgen om te gaan 3D printen. De nieuwe Renishaw ADEPT software is onlangs door het consortium gepresenteerd. Een patiënt specifiek design is binnen enkele minuten ontworpen en printklaar, zonder CAD-kennis.

 

Software automatiseert designen en 3D printen voor cranio-maxillofaciale operaties

Medische toepassingen gelden als een van de meest kansrijke als het om 3D metaalprinten gaat. Het probleem is echter dat (para)-medici geen engineers zijn. Ze hebben geen CAD-ervaring. De medische staf van een ziekenhuis en chirurgen zijn daar doorgaans onvoldoende in getraind. Ook ontbreekt vaak de tijd om lang met het design van een patiënt specifiek implantaat bezig te zijn. 3D metaalprinten vraagt tot nog toe echter de nodige design- en engineeringkennis.

 

Belemmeringen voor doorbraak 3D printen

Dit aspect is, aldus Renishaw, een van de belemmeringen voor een brede doorbraak van 3D metaalprinten in ziekenhuizen. De hoge aanschaf en lopende kosten van de software en hardware vormen een andere hinderpaal. Een de derde belemmering is de lange doorlooptijden van de huidige CAD- en 3D print processen. De workflow is gefragmenteerd en vergt daardoor veel specifieke kennis, investeringen en extra tijd. Die is er voor een aantal medische toepassingen niet. Sommige trauma reconstructies moeten binnen 7 dagen worden uitgevoerd. Met de huidige technologie duurt het ontwerpen en printen van een schedelimplantaat alleen al vaak meer dan het dubbele. Renishaw heeft daarom het initiatief genomen om een consortium te vormen dat deze belemmeringen wegneemt met nieuwe software, afgestemd om de gebruiker die geen design engineer is.

 

Renishaw ADEPT maakt van CT scan razendsnel 3D printfile

De nieuwe ADEPT software is het resultaat. Het gaat in eerste instantie om implantaten die gebruikt worden voor aangezicht chirurgie. Dat kan bijvoorbeeld bij een patiënt zijn die een ernstig ongeluk heeft gehad. De nieuwe software is ontwikkeld samen met medici. Zij hebben met name een belangrijke inbreng gehad als het gaat om de User Interface. Het vertrekpunt voor de designsoftware is de CT scan van de patiënt. De nieuwe software genereert aan de hand van de scandata van de CT scan automatisch een 3D model van de schedel. Door met een klein aantal muisklikken de omtrek van het schedelimplantaat aan te geven, berekent de designsoftware automatisch het model dat nodig is inclusief de juiste afmetingen. De chirurg kan besluiten om de gaten voor de schroeven waarmee het implantaat bevestigd wordt handmatig aan te geven of dit aan de software over te laten. Vanuit de ADEPT-software wordt het design direct doorgestuurd naar de QuantumAM software voor de Renishaw 3D metaalprinters. Deze software berekent zelf de plaats van de support en maakt de file klaar voor de metaalprinter.

Naast Renishaw zijn poederleverancier LPW Technology bij het project betrokken geweest, AMBU Health Board en het PDR team van de Cardiff Metropolitan University. Renishaw neemt eind januari deel aan 3D Medical Expo in Maastricht.

Back to top button