3D printmarkt

Desktop Metal begint uitlevering Studio System

Desktop Metal is gestart met de uitlevering van de eerste 3D metaalprinters. Klanten die als eerste hebben ingeschreven op het Studio Systeem, kunnen aan de slag met deze beloftevolle metaalprinter. De eerste klant is Google Advanced Technology and Products (Google ATAP).

 

Google ATAP een van eerste klanten

De lijst met klanten uit het pioneer programma van de Amerikaanse start-up, laat namen zien als US Navy’s Naval Surface Warfare Center Dahlgren Division; Built-Rite Tool & Die; The Technology House; Medtronic en Lumenium LLC. Na deze bedrijven krijgt begin 2018 de volgende groep het Studio System. Daarna krijgen de meer dan 30 Amerikaanse salespartners een 3D printer voor demonstratie- en testdoeleinden. Europese klanten moeten nog even geduld hebben.

 

Een rvs product 3D geprint op het Studio System van Desktop Metal. 

 

Metaalprinten in kantooromgeving

David Beardsley, manager van Google ATAP, ziet de Desktop Metal printer als een alternatief voor onder andere gieten en 3D kunststofprinten. “Voor prototyping hebben we altijd op deze beide technieken vertrouwd. Met het Studio System kunnen we doorlooptijden verkorten, kortere product ontwikkelcycli realiseren. Ook kunnen de teams on demand over functionele prototypes in een uiteenlopend aantal metalen beschikken.” Studio Systems is het basismodel van de metaalprinter die Desktop Metal heeft ontwikkeld. Het is een printer voor in een kantooromgeving, vooral bedoeld voor prototyping, maar ook voor klemmen, opspanmiddelen en functionele onderdelen.

 

Desktop Metal

Desktop Metal slaagt er ook in koper te 3D printen. 

 

Eén softwarepakket voor printer en oven

Op Formnext spraken we met Rick Chin. Hij is een van de mede-oprichters en verantwoordelijk voor de software ontwikkeling. Chin liet toen weten dat de Europese uitrol nog even op zich laat wachten. BMW – mede aandeelhouder – neemt het systeem in de zomer van 2018 in gebruik. De leveringen aan andere Europese klanten zullen pas in het 3e kwartaal van 2018 op gang komen. Wel worden er orders aangenomen. De totale kosten voor het Studio System bedragen € 120.000. Een van de bijzonderheden die Chin toonde in Frankfurt was het 3D printen met koper, iets dat bij SLM technologie niet gemakkelijk is.

 

Software maakt metaalprinten toegankelijk

Het 3D printsysteem van Desktop Metal bestaat uit de 3D printer, een oven voor het debinden (6 uur) en sinteren (tot 24 uur) én een wasstation. Ook de oven wordt vanuit de software van Desktop Metal aangestuurd. De reden hiervan is, aldus Chin, dat je met het profiel van de thermische behandeling mee de eigenschappen van de werkstukken bepaalt. Deze software is eigenlijk het hart van het printsysteem. “Onze software maakt 3D metaalprinten toegankelijk”, aldus Rick Chin. “Our software does the job.” Deze draait in de cloud.

In de Benelux gaan Seido-Systems en Layertec de machines van Desktop Metal verkopen.

 

 

Back to top button