Materials

ColorFabb PA-CF filament: alternatief voor PA6 spuitgieten?

Filamentproducent colorFabb heeft het nieuwe colorFabb PA-CF low warp filament vrijgegeven. Dit is een met koolstofvezel gevuld filament, dat samen met Lehvoss Group werd ontwikkeld. Het materiaal heeft goede mechanische eigenschappen en neemt aanzienlijk minder vocht op dan de meeste nylons.

 

Eerste resultaat samenwerking colorFabb en Lehvoss Group

Het nieuwe colorFabb PA-CF low warp filament is het eerste resultaat van de samenwerking tussen de Nederlandse filament producent en Lehvoss Group. Gezamenlijk hebben ze nieuwe receptuur voor het filament ontwikkeld, met als uitgangspunt dat ze betere mechanische eigenschappen willen dan bestaande kwaliteiten bieden.

 

Geen vervorming

Het filament is met carbonvezels versterkt en heeft dezelfde mechanische eigenschappen heeft als PA6. Behalve dat het materiaal goede mechanische eigenschappen heeft, laat het zich eveneens goed printen. Ook op FDM printers die het zonder verwarmd printbed moeten stellen. Prints met een geringe infill komen dan praktisch volkomen vlak van het bed. Voor prints met infill volstaat een temperatuur van het printbed van 40 tot 50 graden. Vervorming komt dan helemaal niet meer voor. De temperatuur van de hot-end is minimaal 260 graden C. Bij deze ondergrens moet wel de printsnelheid aangepast worden. Het nieuwe materiaal neemt de helft minder vocht op dan PA6.

 

Alternatief voor spuitgieten?

ColorFabb vergelijkt de mechanische eigenschappen met die van spuitgietproducten. Volgens de producent liggen de eigenschappen slechts minimaal onder die van vergelijkbare kunststoffen voor spuitgieten. Toepassingen die men dan ook in zowel functionele prototypes als onderdelen, onder andere voor de automobielindustrie maar ook opspan- en klemgereedschappen. Wel is het filament door de carboncomponent abrassief. De eisen aan de printnozzle liggen dus hoog.

 

Back to top button