Top story

Schakelt de wereldwijde maakindustrie versneld over op digitale platformen?

Fast Radius en Fathom gaan met hun platformconcepten naar de beurs

Er komt een reset van de wereldwijde maakindustrie, goed voor inmiddels $18 biljoen omzet, door de verschuiving naar digitale platformen. Versneld gaan bedrijven orders afhandelen via cloudplatformen. Die voorspelling doet Fast Radius, het Amerikaanse digitaal maakbedrijf dat net als sectorgenoot Fathom een beursgang aankondigt. Beide bedrijven willen over vier jaar al vele honderden miljoenen dollars omzet realiseren.

Fast Radius en Fathom, twee Amerikaanse maakbedrijven met eigen digitale platformen én productiecapaciteit, gaan naar de beurs. Nadat eerder dit jaar drie Amerikaanse printerfabrikanten via een SPAC een beursnotering hebben gekregen, kunnen beleggers nu instappen in deze maakbedrijven. Fathom verwacht in 2025 $408 miljoen omzet te draaien, afgelopen jaar lag deze op $149 miljoen. Fast Radius, met onder andere UPS als een van de vroege aandeelhouders, rekent tegen 2025 op een omzet van $600 miljoen. Dit jaar komt de omzet naar verwachting uit op $24,5 miljoen.

Digitale maakbedrijven verwachten over vier jaar omzet van rond de half miljard dollar

Fathom zet behalve op 3D printen ook in op andere technieken waaronder CNC-frezen en spuitgieten. Alle verloopt via het eigen platform. (Foto: Fathom)

B2B markt wil gebruikerservaring consumentenmarkt

Waarom gaat de B2B markt versneld digitaliseren? Fast Radius zegt in de presentatie voor analisten dat de B2D markt vraagt naar de gebruikservaringen van de consumentenmarkt. De zakelijke inkopers willen dezelfde gebruiksgemakken ervaren in hun werk als ze thuis als consument ervaren. De pandemie heeft de vraag naar nieuwe manieren van werken in een stroomversnelling gebracht. Digitaal komt bij veel inkopers op de eerste plaats. Bovendien willen bedrijven onzekerheden in de supply chains voorkomen. Dat stimuleert lokale productie. Industrie 4.0 biedt de oplossing, maar gebrek aan competenties remt bedrijven in de implementatie hiervan. Papa-mama-bedrijven houdt dit niet bij. En met sluiten van deze kleine toeleveranciers, verdwijnt de kennis, die Fast Radius gedigitaliseerd heeft in het Cloud Manufacturing Platform.

Fast Radius schat marktvolume al in op $350 miljard

Het platform behelst de hele keten: van productietechnieken vergelijken en design tot en met produceren en digitale magazijnen. De producten worden geproduceerd in de eigen micro-factories en aangesloten maakbedrijven. De omvang van de markt waarin gebruikers de intentie hebben de digitale platformen te gebruiken (Technology Acceptance Model), schatten ze op 350 miljard dollar vandaag en die zal groeien naar 600 miljard en meer in 2030. De focus ligt op de kleine tot middelgrote volumes, het werk dat nu grotendeels bij de kleine bedrijven vandaan komt.

Uitbesteders zoeken one-stop-shop oplossing

Fathom mikt op een iets andere markt, in eerste instantie in Noord-Amerika. Volgens deze aanbieder van een platform voor maakdelen zorgt Industrie 4.0 ervoor dat grote bedrijven one-stop-shop oplossingen zoeken waar ze ontwikkeling, productie en levering vanuit digitale magazijnen (met productie on demand) kunnen uitbesteden. Op dit moment is deze markt echter sterk gefragmenteerd. Het digitale platform dat alle belangrijke technieken bundelt,  is volgens Fathom de oplossing. Fathom zoekt hierbij orders voor kleine tot middelgrote series, De onderneming spreekt over een markt van momenteel $25 miljard. Een omzet van $408 miljoen, de doelstelling voor 2025, betekent een marktaandeel van 1,2%. De omzetgroei komt voor een deel uit overnames gevolgd door stroomlijnen van de productie en integratie in het Fathom platform. Momenteel beschikt het bedrijf in de VS over 12 productielocaties.

Spuitgieten en CNC-technieken groeien volgens Fathom ook hard

Zo ziet de digitale fabriek van Fast Radius eruit. Het concept is makkelijk schaalbaar.

3D printen niet de enige groeier

Wat verder opvalt in de presentatie van de twee bedrijven, die bekend zijn vanwege hun additive manufacturing aanbod, is dat 3D printen weliswaar sterk zal groeien tot 2025, maar de andere technieken groeien net zo. Fathom rekent tot 2025 op een jaarlijkse groei van de omzet uit 3D printen met 42%. 27% van de omzet zal dan over vier jaar komen uit 3D printen. Net zoveel als uit spuitgieten, dat komende jaren met gemiddeld 35% per jaar zal groeien. Het jaarlijks groeipercentage bij CNC frezen ligt rond de 16%. De bruto marge moet tegen 2025 zo’n 53% zijn terwijl slechts 6% van de omzet geïnvesteerd hoeft te worden in investeringsgoederen.

Micro factories zorgen voor hypergroei

Bij Fast Radius, dat inmiddels 11 miljoen maakdelen heeft geproduceerd voor meer dan 2000 klanten, is 3D printen met 20% jaarlijkse groei de snelste groeier van de vier technieken, CNC frezen en spuitgieten de langzaamste groeiers met jaarlijks 5% erbij. Het Fast Radius Cloud Manufacturing Platform met de micro fabrieken kan voor hypergroei zorgen. Dit concept is namelijk makkelijk schaalbaar. Het platform draagt volgens de oprichter van Fast Radius ook bij aan het verduurzamen van de maakindustriue, doordat lokale productie minder transport vergt, digitale magazijnen minder energie vragen en additive manufacturing het materiaalgebruik reduceert.

Bruto marge van ruim 50%

De omzet van Fast Radius is sinds 2017 gegroeid van $1,9 miljoen in 2017 tot $13,9 miljoen vorig jaar en dit jaar $24,5 miljoen. In 2030 wil de onderneming op een omzet van $2,1 miljard uitkomen met een bruto marge van 50%. Het bedrijf heeft behalve vestigingen in de VS ook eigen vestigingen in Singapore en Hong Kong en heeft wereldwijd productiebedrijven aan zich gebonden.

Sterke cashpositie

De fusie van Fathom met Altimar II, het beursvehikel, levert het maakbedrijf netto $365 miljoen op en waardeert het bedrijf op een waarde van $1,493 miljard. Fast Radius wordt bij de transactie gewaardeerd op $995 miljoen en houdt na de beursgang een cashpositie over van $410 miljoen.

micro factory

Foto: zo ziet de toekomst van het maken er volgens Fast Radius uit: een wereldwijd netwerk van micro factories die via digitale platformen gekoppeld zijn.

Back to top button