3D printmarkt

Stratasys ziet de groei vanaf dit jaar versnellen

De trend is duidelijk: verschuiven van metaal naar polymeren

Stratasys heeft de hoogste operationele cashflow in de voorbije drie jaar behaald. Het 4e kwartaal was het tweede op rij dat het concern een omzetgroei kon melden. Maar de pandemie zet nog steeds druk op de resultaten. Bijzonder in de toelichting door CEO Yoav Zeif: de markt voor kunststof 3D printen gaat sneller groeien dan die voor metaalprinten.


Eerst de cijfers van Stratasys. Hoewel de omzet in het 4e kwartaal lager lag dan een jaar eerder ($142,4 miljoen versus $160,2 miljoen), lag deze hoger dan in het 3e kwartaal. De printerfabrikant kon uit de vrije kasstroom ruim $23 miljoen toevoegen aan de toch al riante kaspositie, die eind 2020 $299,1 miljoen bedroeg, netto, zonder schuld en na $30 miljoen cash te hebben betaald aan de eigenaren van Origin. Over heel 2020 gerekend zag Stratasys de omzet flink dalen (van $636,1 miljoen naar $520,8 miljoen) en het operationele verlies exploderen naar $456 miljoen door de afschrijving die het in het 3e kwartaal heeft gedaan. Voor 2021 rekent het bedrijf op een hogere omzet.

Goede resultaten Q4 zijn vroege signalen dat de markt herstelt

Vroege tekenen van herstel

En wat zegt de CEO? Yoav Zeif zegt in een conference call met analisten dat additive manufacturing in toenemende mate gevraagd is door meerdere sectoren. De 11% hogere omzet in het 4e kwartaal en de hoogste operationele vrije kasstroom sinds begin 2018, zijn volgens hem tekenen van een vroege fase van herstel van de gevolgen van de covid-19 pandemie. Hij verwacht dat de nieuwe positionering, om de polymeer 3D printindustrie te leiden, een gezonde basis vormt onder duurzame groei van omzet en winst.

Groei vanuit manufacturing applicaties

Vooral de focus op 3D printoplossingen voor de produtieomgeving leggen een bodem onder de groei. 3D printen in de productie zorgt namelijk voor een telkens terugkerende omzet uit materialen en consumables, meer dan bij prototyping. De overname van Origin, eind 2020, moet sterk gaan bijdragen aan de groei in de productieomgeving. Stratasys schat dat afgelopen jaar al een kwart van alle inkomsten komt uit het 3D printen door klanten voor productiedoeleinden. Op lange termijn moet de omzet uit deze activiteiten jaarlijks zo’n 20 procent gaan groeien, aldus Yoav Zeif.

Het OV-bedrijf in Napels gaat deze onderdelen van de trolleybussen vervangen door 3D geprinte exemplaren, een van de toepassingen uit de productie-omgeving waar Stratasys sterk verwacht te gaan groeien.

Herstel krijgt na de zomer vaart

In een reactie op vragen van de analisten, antwoordde Yoav Zeif dat het herstel breed gedragen is, zowel qua sectoren als geografisch. Maar Azië, dan Europa en daarna de VS, dat is de volgorde waarin de markten zich herstellen. In de aerospace industrie ziet hij net als in de automobielindustrie herstel in de markt komen, maar heel voorzichtig. De impact van de coronapandemie is zeker nog voelbaar. Het herstel zal dan ook pas na de zomer vaart krijgen, verwacht het Stratasys managementteam.

Hybride materialen model

Over de recente overname van het Britse RPS, zegt de Stratasys CEO dat deze SLA-technologie het portfolio van Stratasys aanvult, ook de eigen SLA printer V650 flex technologie die het in huis heeft. De Britse DLP printer blijft overigens een open machine, waar ook niet Stratasys materialen op gebruikt kunnen worden. Stratasys gaat wel samen met resins ontwikkelen voor de RPS printer. Dat geldt ook voor de Origin machine. Yoav Zeif spreekt over een hybride model: eigen materalen, materialen van derden én de mogelijkheid om zelf nieuwe materialen te ontwikkelen.

Loctite swab
Origin heeft vorig jaar seriematig swabs voor covid-19 testen geprint.

Hoge verwachtingen van Origin

Yoav Zeif verwacht veel van de overname van Origin, blijkt uit de toelichting die hij gegeven heeft. Volgens hem staat DLP printen op een omslagpunt om door te dringen als productietechnologie. De huidige technologie, en zeker die van Origin, is niet meer vergelijkbaar met die van vijf jaar geleden. Daarnaast is hij overtuigd dat producenten door de disruptieve impact van de coronapandemie minder voorraden gaan aanhouden en meer lokaal gaan produceren met 3D printen. “Dit is tastbaar in elke discussie die ik met klanten heb”, aldus Yoav Zeif.

Verschuiving metaal naar kunststoffen

De derde ontwikkeling die hieraan bijdraagt, is de vraag vanuit bijvoorbeeld de automobielindustrie naar lichtere producten. “De maakbedrijven zoeken naar nieuwe manieren om onderdelen te maken. En verschuiven bijvoorbeeld van metaal naar carbon fiber en composieten.” Hij verwacht daarom dat de markt voor 3D printen met polymeren sneller gaat groeien dan de 3D metaalprintmarkt. “Dat is de laatste vijf jaar niet het geval geweest. Er is een duidelijke trend: metalen onderdelen worden vervangen door kunststof en niet vice versa.”

Gisteren heeft Stratasys bekend gemaakt dat Airbus het contract verlengd heeft voor de levering van 3D geprinte kunststof onderdelen. Het contract is zelfs verbreed doordat niet alleen onderdelen voor de A350 geprint gaan worden maar ook MRO-delen voor andere platforms van Airbus.

En Seido-Systems liet vorige week weten rond de zomervakantie over de eerste Origin printers in de Benelux te beschikken.

Back to top button