Applications

Industriële 3D printer Stratasys houdt openbaar vervoer Napels rijdend

Kritisch onderdeel trolleybussen na reverse engineering 3D geprint

Het openbaarvervoerbedrijf in het Italiaanse Napels laat zien hoe zinvol 3D printen kan zijn in het onderhoud. Door een kritische onderdeel van de trolleybussen te 3D printen, is de stilstand van de bussen met 95 procent gereduceerd. De Italiaanse toeleverancier levert dankzij de industriële 3D printer Fortus F900 van Stratasys 20 onderdelen in twee weken tijd.


De trolleybussen van Azienda Napoletana Mobilità (ANM), het openbaar vervoerbedrijf in de hele regio rond de Italiaanse stad, zijn al behoorlijk op leeftijd. Heel wat van de trolleystangen, die voor de verbinding met de stroomdraden boven de weg zorgen, gaan stuk. Een van de kritische onderdelen, de trolley kop, is niet meer leverbaar, waardoor de bussen langere tijd in de remise dreigden stil te komen staan.

On-demand printen verkort stilstand van bussen met 95 procent

Eerste serie binnen twee weken klaar

“Zo’n trolley kop maken met traditionele maaktechnologie zou tot twaalf maanden tijd hebben gekost”, zegt Alessandro Manzo, directeur van 3D printbedrijf 3DnA. “Zo’n lange stilstand van een bus is geen optie.” Daarom heeft het de behuizing van de koppen herontworpen voor 3D printen en ze vervolgens op de industriële 3D printer van Stratasys, de  Fortus F900, geprint in Ultem 9085. Hierdoor kon men 20 onderdelen binnen twee weken leveren. Het grote voordeel voor het OV-bedrijf uit Napels is dat de onderdelen nu on-demand leverbaar zijn.

Redesign om reparatie nog sneller uit te voeren

3DnA laat hiermee tevens de kracht van reverse engineering zien. Nadat het originele onderdeel is gescand, is men het ontwerp gaan optimaliseren voor 3D printen op de Fortus F900 machine. Daarbij hebben de engineers het ontwerp zodanig aangepast dat als het in de toekomst nog eens beschadigd raakt, er slechts een klein onderdeel vervangen hoeft te worden en niet de hele kop. Op de industriële 3D printer van Stratasys print 3DnA de behuizing, waarin de metalen kern van de trolley kop wordt geplaatst.

Alle bussen worden nu aangepast

Omdat de 3D geprinte behuizingen in de praktijk goed uitpakken, heeft het busbedrijf besloten om alle koppen te vervangen door een 3D geprint exemplaar. “Zonder de mogelijkheid om de onderdelen met een hoge nauwkeurigheid te produceren, zou dit ondenkbaar zijn. Hier bewijst de industriële 3D printer Fortus F900 zijn kracht, niet alleen door de nauwkeurige maatvoering maar ook de herhaalnauwkeurigheid”, zegt Alessandro Manzo over de industriële 3D printer van Stratasys.

Belangrijke rol voor Ultem

Ook Ultem 9085 speelt een cruciale rol in deze toepassing. Het thermoplastisch materiaal is niet alleen sterk, het is ook bestand tegen hoge temperaturen en heeft een gunstige sterkte-gewicht verhouding. 3DnA wil nu ook onderdelen voor trolleybussen in andere Italiaanse steden gaan 3D printen op de industriële 3D printer.

In de Benelux is Seido-Systems Stratasys dealer

Back to top button