3D printserviceApplications

Airbus en Stratasys starten printing on demand voor A350 XWB

Airbus heeft Stratasys Direct Manufacturing geselecteerd als toeleverancier voor de 3D geprinte kunststof onderdelen voor de A350 XWB. Het 3D printservicebedrijf gaat non- structural onderdelen voor het grote vliegtuig printen. Bijzonder aan de deal is dat de twee bedrijven starten met zowel production on demand als distributed manufacturing. Airbus wil met de 3D printtechnologie voorraden verminderen.

 

Vliegtuigbouwer wil dankzij 3D printen voorraden verkleinen en kosten reduceren

De twee bedrijven werken al sinds 2013 samen aan de implementatie van de FDM printtechnologie in het productieproces voor onderdelen voor de Airbus vliegtuigen. In 2014 leidde dit tot het Ultem 9085 materiaal voor de Stratasys FDM printers. Een jaar later is Airbus gestart met het inbouwen van 3D geprinte kunststof onderdelen in de vliegtuigen.

 

Ultem 9085
Dir soort onderdelen gaan geprint worden met het Ultem 9085 materiaal van Stratasys,

 

Printing on demand

Nu is Stratasys dochter Stratasys Direct Manufacturing aangewezen als leverancier voor de onderdelen voor de grote Airbus A350 XWB. Ook deze onderdelen zullen met Ultem 9085 worden geprint. De vliegtuigbouwer wil met de deal de flexibiliteit van de hele supply chain vergroten en tegelijkertijd het kostenniveau verbeteren én het materiaalverbruik verminderen. Mede hierom is Stratasys Direct Manufacturing als partner gekozen. Het 3D print servicebedrijf heeft namelijk verspreid over de wereld verschillende vestigingen. Ook zijn er meerdere partners die 3D printopdrachten uitvoeren. Hierdoor kunnen onderdelen on demand worden geprint, dichtbij de plek waar de onderdelen nodig zijn. Airbus verwacht hiermee de voorraadkosten te verlagen en de omloopsnelheid te verhogen.

De 3D geprinte onderdelen die Airbus toegpast in de A350 XWB, zijn onder andere verschillende steunen. Vliegtuigen van Airbus vliegen al met duizenden van dit soort onderdelen aan boord.

 

Back to top button